{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putujući Cvijet Srebrenice ugostili u Parlamentu Slovenije

9.7.2015. u 15:11
270
7
Putujući Cvijet Srebrenice ugostili u Parlamentu Slovenije
270
Parlament Republike Slovenije u četvrtak, 9. jula 2015. godine ugostio je putujući Cvijet Srebrenice.
Predsjednik Parlamenta dr. Milan Brglez primio je organizatore memorijalnog projekta "8372 živa sjećanja", predstavnike Zavoda Averroes i Pogreb nije tabu. Tom prilikom u ime organizatora Cvijet Srebrenice predala mu je Ela Porić.

Upisao se i u knjigu koja prati Cvijet, a zapisao je sljedeću poruku: "Spomen na nedužne žrtve je opomena, solidarnost sa njima nada".

U sklopu 10. redovne sjednice predsjednik Parlamenta održao je govor povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Između ostalog je rekao: "Srebrenica ostaje velika crna mrlja naših generacija - mrlja, koja nas opominje na lažna obećanja nakon Drugog svjetskog rata i na najgore greške i nedostatke politički nestabilne ali ipak ne nemoćne međunarodne zajednice. Evropski parlament danas usvaja već treću rezoluciju prilikom obilježavanja tragičnih događaja u Srebrenici. Tom izrazu suosjećanja i solidarnosti u ime Parlamenta Republike Slovenije pridružujem se i sam."

Nakon govora u glavnoj sali Parlamenta održana je minuta šutnje.

Organizatori memorijalnog projekta obezbijedili su 90 cvjetova za sve poslanike Parlamenta Republike Slovenije. Tom prilikom Cvijet Srebrenice uručen je i predsjedniku Vlade dr. Miri Cerarju i ministru za vanjske poslove Karlu Erjavcu.

U subotu, 11. jula 2015. godine, u Ljubljani će se održati mirna šetnja sa jastučićima kojima Žene Srebrenice kruže kontinuirano već dvadeset godina Tuzlom. Ove godine po prvi put jastučići će preći granice BiH i biti dio multietničke kolone koja zagovara mir, slobodu, dostojanstvo i poštivanje osnovnih ljudskih prava. Prema dosadašnjim procjenama kolonu će sačinjavati blizu hiljadu ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: