Jednodnevni događaj
54

Putovanje kroz historiju Sarajeva i bogat program 14. Kid's festivala

Piše: A. Z.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pod sloganom "U slavu djece i djetinjstva" u Sarajevu će se 4. juna održati 14. Kid's festival koji će, za razliku od prethodnih, ove godine biti jednodnevni događaj. Program čini pet komponenti, a festival će tradicionalno otvoriti Kid's parada koja polazi u 12 sati ispred Sebilja.

Ovogodišnja Kid's parada je zamišljena kao putovanje kroz historiju Sarajeva, a mališani iz cijele BiH prošetat će od Sebilja do Vijećnice, Latinske ćuprije, zatim Zlatarskom ulicom do Ferhadije, a šetnja će se završiti na Trgu Alije Izetbegovića gdje će program festivala službeno biti otvoren u 13:30 sati.

"Kid's festival je svojevrsno vezivno tkivo jer je to prilika da mališanima ponudimo veliki broj animacija, radionica i sadržaja koji će kroz edukaciju značiti zabavu i zabavu kroz edukaciju. Festival se održava na više lokacija kao i prošle godine, Kid's stage na prostoru Trga Alije Izetbegovića, Kid's svijet u prostorima Doma Oružanih snaga BiH i Umjetničke galerije. U Umjetničkoj galeriji će se održati radionica u sklopu koje će umjetnici raditi s djecom. Bit će to prilika za istraživanje programa između selfieja i autoportreta kroz historiju umjetnosti", kazali su organizatori Kid's festivala.

Istaknuto je da će Kid's stage mališanima iz Ljubinja, Zenice, Brčkog, Sarajeva i Visokog pružiti priliku da igrokazima, plesom i recitalima pokažu svoje talente. Također, u saradnji s Francuskim institutom, u okviru Pariskog kina, bit će prikazana dva francuska dugometražna filma i nekoliko kratkometražnih uz animaciju. U kinosali Doma OSBiH i mališani iz Mostara će predstaviti dva animirana filma. Organizatori i partneri za djecu iz drugih gradova osigurali su i besplatne projekcije u 7D Cinema boxu kod Ekonomskog fakulteta.

Kid's zona tišine u prostorima Doma OSBiH će biti prostor u kojem će djeca imati priliku da reflektuju sva iskustva uz različite vidove relaksacije koju spremaju animatori.

"Ciljevi festivala ostaju nepromijenjeni, a to su izgradnja povjerenja, njegovanje pluralizma, otvorenost, moderno društvo, potpuna inkluzija, razumijevanje održivog razvoja i važnost ekologije za održivu budućnost. UNDP će dan uoči Međunarodnog dana okoliša 5. juna održati poseban program na plaftormi Kid's fest Sarajevo", rekli su organizatori.

Simobol festivala 11. godinu za redom bit će Rafa žirafa, simbol dječije štednje Raiffeissen banke, a partneri će i ove godine biti USAID i UNESCO.

"Ovdje smo da slavimo i damo podršku djeci BiH. Podržavamo sve civilne programe u BiH, a posebno programe za djecu koja su budućnost ove države. Djeca zaslužuju sreću i radost i organizatori festivala daju sve od sebe kako bi to postalo stvarnost. Pozivamo djecu da posjete USAID-ov Happy corner gdje će sva djeca biti jednaka kao što bi trebalo biti uvijek", kazao je Ken Larsson iz USAID-a.

Šef kancelarije UNESCO-a u BiH Siniša Šešum je istakao da je Kid's festival značajan događaj ne samo za Sarajevo, nego i za cijelu BiH.

"Iz Sarajeva se posljednjih 13 godina kroz Kid's festival šalje poruka mira. Za nas je to bitno jer je 2015. godine usvojena nova svjetska razvojna agenda koju je potpisala i BiH i jedan od najbitnijih ciljeva agende je da se promoviše partnerstvo. To partnerstvo s djecom je nama veoma važno, a njihova sreća će biti potvrda ostvarenja te agende. Vrlo je važno da se djeca upoznaju s vrijednostima koje BiH ima i da ih na pravi način promovišemo", kazao je Šešum.

Pripadnici MUP-a KS u okviru festivala će organizovati prezentaciju svojih aktivnosti, pokazati djeci policijske pse i dio opreme.