Delegacija PSBiH u Vijeću Evrope
0

Putnici za Strasbourg Ivanić, Hadžiahmetović i Marković

FENA
Vijeće Evrope: Brojne teme
Vijeće Evrope: Brojne teme
Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope koju čine Mladen Ivanić, Azra Hadžiahmetović i Milica Marković sudjelovat će na prvom dijelu redovnog zasjedanja PS Vijeća Evrope u Strasbourgu od 24. do 28. januara, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Prisutnima će se, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope, obratiti ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, ministrica vanjskih poslova Republike Francuske Michele Alliot-Marie, generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland i Arne Konig, predsjednica Evropskog saveza novinara.

Predviđeno je da se sudionicima skupa obrate i predsjednik Republike Turske Abdulah Gul, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, predsjednik Republike Rumunije Traian Basescu i premijer Republike Albanije Sali Berisha.

Zaštita novinarskih izvora, nehumano postupanje s ljudima i trgovina ljudskim organima na Kosovu, praćenje reforme Vijeća Evrope, zaštita svjedoka kao temelj za pravdu i pomirenje na Balkanu i obaveza zemalja članica VE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina, samo su neke od najavljenih tema prvog dijela redovnog zasjedanja PS Vijeća Evrope, kojem će prisustvovati i delegacija PSBiH.