BiH
310

Putnici povrijeđeni u GRAS-ovom minibusu: Da vozač nije bio spretan svi bismo poginuli

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina sa zamjenicima Irfanom Čengićem i Sanelom Dragolovčaninom posjetio je danas putnike GRAS-ovog minibusa koji su stradali u udesu u subotu ujutro, kada su vozilu otkazale kočnice, te je udarilo je u poslovni objekat u ulici Nalina.

Minibus je saobraćao na liniji Latinska ćuprija-Jarčedoli, a u trenutku nesreće u 6:15 sati, u njemu je bilo devet putnika koji su krenuli na posao.

Delegacija Općinskog vijeća Stari Grad prvo je posjetila putnike koji se oporavljaju u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”. Na istom odjeljenju smještene su Ramiza Mašić koja je u trenutku posjete bila u operacionoj sali, te Senada i Arijana Pljakić, majka i kćerka. Njih dvije tog su jutra krenule na posao i kažu da još uvijek ne mogu vjerovati šta se desilo. Senada ima povrijeđenu nogu i slomljeno rebro, dok je njenoj kćerki povrijeđena ruka, kičmeni pršljen i bubreg.

"Krenuli smo tog jutra na posao, da zaradimo hljeb, a pogledajte šta nam se desilo. Želimo samo sigurniji život i da bezbjedno možemo otići na posao i vratiti se", kazala je Senada.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina povrijeđenim putnicima je kazao da je ova posjeta odraz istinske brige za njihovo zdravlje, kao i brige za sve građane koji koriste javni prijevoz, te najavio da su po tom pitanju već poduzete konkretne aktivnosti.

"Razgovarali smo sa predstavnicima preduzeća GRAS i ponovili namjeru načelnika Ibrahima Hadžibajrića i Općinskog vijeća da kupimo kombi vozila kojima će GRAS prevoziti naše građane. Sad je do njih da se izjasne. Spremni smo kupiti dvadeset vozila i obećavamo vam da će Općinsko vijeće odlučivati o toj inicijativi", kazao je Pušina.

Problem neredovnog javnog prijevoza u padinskim dijelovima Starog Grada datira nekoliko godina. Općina Stari Grad je nekoliko puta izdvajala sredstva za rezervne dijelove za minibuse, kao i za rezervne gume, ali ni to nije dalo zadovoljavajuće rezultate. Povrijeđeni putnici spomenuli su da su se i ranije dešavale nesreće sa minibusima, te podsjetili na slučajeve na Vratniku i Širokači.

U ovoj bolnici oporavlja se i vozač minibusa koji je u subotu udario u poslovni objekat, a koji je zadobio teške povrede. Prema riječima putnika, njemu mogu zahvaliti što su uopšte ostali živi jer je učinio sve što je u njegovoj moći da izbjegne veću nesreću.

Lejla i Edo Karačić također su povrijeđeni u nesreći, ali su pušteni na kućno liječenje, pa su ih predsjedavajući i zamjenici obišli u kućnoj posjeti.

"Kombi je tog jutra kasnio, pa smo krenuli pješke, ali smo ga ugledali pa smo se vratili do stanice. Sjedila sam blizu vozača, a brat pozadi. Odmah smo shvatili da nešto nije u redu i da kočnice ne rade, a da vozač nije bio tako spretan svi bismo poginuli. Sve vrijeme je govorio da se čuvamo i da se držimo. Mislila sam da ćemo poginuti", ispričala je Lejla.

Putnika koji je smješten u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i koji je u teškom stanju danas nije bilo moguće posjetiti te je predsjedavajući posjetu ovom pacijentu najavio sutra.