Gužve i kašnjenja
151

Putnici negoduju zbog haosa na aerodromu u Tuzli, iz uprave kažu da nije do njih

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Međunarodni aerodrom u Tuzli našao se pod velikim pritiskom zbog sve većeg broja vanrednih linija koje se nameću ovoj zračnoj luci usljed otkazivanja letova sa drugih bh. aerodroma.
Naime, u proteklim danima Međunarodni aerodrom u Sarajevu bio je prinuđen otkazati brojne letove zbog magle, a određeni broj njih preusmjeren je u Tuzlu.

Prema tvrdnjama putnika, na određenim linijama kašnjenje letova bilježeno je i po nekoliko sati, uz stvaranje gužvi na putničkom terminalu.


Konkretno, riječ je o letovima za Dubai i Tursku, a putnici koji odlaze na ove destinacije žalili su se na lošu organiziranost tuzlanskog aerdoroma.

"Pet sati čekanja nije bilo dovoljno ekipi da ustroji red i počnu izdavati boarding passove za dva leta za Stambol. Pet puta su mijenjali red, 10 puta su printali papir sa brojem leta. Turci u neka doba se samoorganizirali i počeli uvoditi red. Niko se putnicima nije obratio ni na bosanskom ni na engleskom da kaže bilo šta, uključujući izvinite, sad ćemo, za sat ćemo, išta", kazao nam je putnik koji se našao na jednom od ova dva leta.

Međutim, iz ove zračne luke tvrde suprotno, naglasivši da su dosad zabilježili 22 preusmjerena i 32 redovna leta, od kojih su upravo dva imala značajnije kašnjenje.

"Razlog za ova kašnjenja je neadekvatna podrška sistema za elektronsku registraciju putnika i prtljaga koja je van kontrole Međunarodnog aerodroma Tuzla. Naš aerodrom je kompletno osoblje i infrastrukturu stavio na raspolaganje kako redovnim, tako i putnicima sa preusmjerenih letova", kazao je za Klix.ba vršilac dužnosti direktora tuzlanskog aerodroma Halid Ahmetbegović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On ističe da osoblje nije smjelo pristupiti otpremanju putnika i aviona bez poštivanja svih bezbjednosnih procedura koje propisuje avio saobraćaj.

"Osoblje aerodroma Tuzla nije odgovorno za navedena kašnjenja, a svi ostali letovi su otpremljeni bez većih problema. Želim se zahvaliti putnicima na ukazanom povjerenju, a osoblju našeg aerodroma na nadljudskim naporima i zalaganju", zaključio je Ahmetbegović.

Kada je riječ o spomenutim letovima, putnici koju su se našli na putu za Dubai ustvdili su da ih je na tuzlanskom aerodromu dočekao haos, uz potpunu neorganiziranost.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Let je bio planiran za 10 sati jutros, međutim on do 17 nije poletio. Cheking je trajao izuzetno dugo jer su zaposlenici sve rukama zapisivali, bez bilo kakve informatizacije. Nakon toga smo izuzetno dugo čekali čekiranje ručnog prtljaga, a nakon toga smo konačno ušli na terminal, bez da nam je bilo ko dao informaciju kada će avion poletjeti", požalila se portalu Klix.ba jedna od putnica. S druge strane, isto su potvrdili i putnici koji su zbog problema na sarajevskom aerodromu zaputili za Tuzlu odakle su dalje avionom trebali krenuti ka Turskoj.