Moskva
47

Putin na paradi povodom Dana pobijede opet optužio Zapad: Globalističke elite izazivaju krvave sukobe

S. Š.
(Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je svoj tradicionalni govor na paradi Dana pobjede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi.

Dan pobjede obilježava pobjedu SSSR-a nad nacistima u Drugom svjetskom ratu, ali je Putin svoj govor iskoristio da govori o trenutnom ratu u Ukrajini, ali se kratko dotakao i prošlosti.

Putin je rekao da je civilizacija ponovo na "odlučujućoj prekretnici", sa "pravim ratom" koji se vodi protiv Rusije. Tvrdio je da Rusija brani svoj suverenitet - uprkos činjenici da je on naredio invaziju na Ukrajinu

"Globalističke elite stalno insistiraju na svojoj izuzetnosti; postavljaju ljude jedni protiv drugih, cijepaju društva, izazivaju krvave sukobe i državne udare, siju mržnju, rusofobiju i agresivni nacionalizam, uništavaju tradicionalne porodične vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom", rekao je Putin .

Prema riječima ruskog lidera, sve to rade SAD i saveznici kako bi "dalje diktirali svoju volju, svoja prava i svoja pravila" i implementirali ono što je u osnovi "sistem pljačke, nasilja i suzbijanja" na međunarodnoj sceni. .

On je uporedio demokratski izabranu vladu Ukrajine sa nacistima poraženim u Drugom svjetskom ratu, optužujući Zapad da je zaboravio ko je pobijedio naciste

Tvrdio je da Rusija želi "mirnu" budućnost, i okrivio Zapad da sije sjeme "mržnje i rusofobije" Rekao je da su svi u Rusiji ujedinjeni u podršci vojnicima koji učestvuju u, kako je rekao, ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji".

"Cilj Zapada je da postigne dezintegraciju i uništenje naše zemlje, poništi rezultate Drugog svetskog rata, potpuno sruši sistem globalne bezbjednosti i međunarodnog prava i zadavi sve suverene centre razvoja", tvrdi Putin.

"Ne postoji ništa na svijetu jače od naše ljubavi prema domovini. Na našu pobjedu, Ura!", kazao je Putin na kraju svog obraćanja.