Susret u Sočiju
5

Putin Dodiku poželio sreću na izborima: Sprovedite ih u skladu sa zakonom

Klix.ba
Foto: SNSD
Foto: SNSD
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali su se danas u Sočiju, na marginama utrke Formule 1 za Veliku nagradu Rusije. Zvanični Kremlj objavio je njihov razgovor koji prenosimo u nastavku.

"Znam da su 7. oktobra izbori u BiH. Želim vam uspjeh i nadam se da će sve proći u okvirima zakona te da će to doprinijeti stabilnosti Republike Srpske", rekao je Putin.

Dodik je šefu ruske države čestitao rođendan koji pada na dan izbora u BiH, a Putin je potom kazao da će mu najveći poklon biti provedba izbora u BiH u skladu sa zakonom.

Predsjednik RS poklonio je ruskom predsjedniku značku sa zastavom Republike Srpske koju je Putin stavio na rever, prenosi RTRS.

Putin je istakao važnost razmjene studenata između RS i Rusije, kao i činjenicu da Rafinerijom Bosanski Brod upravlja ruska kompanija.

"Želio bih da naglasim kako se odnosi Rusije i Republike Srpske, u okvirima BiH, uspješno razvijaju, a u to uključujem i ekonomske odnose. Oko 75 posto ukupne razmjene dobara RS-a otpada na Rusiju. Naše kompanije ordiniraju u sektoru obrade nafte, a jedna rafinerija je u vlasništvu jedne naše kompanije. Postoje planovi za razvoj rafinerije, a i za popravku letjelica i njihovih motora. Kada je u pitanju problem zagađenja na granici s vašim susjedima, mislim da rafinerija ne stvara toliko velike probleme. Ipak, pitanje zagađenja je vaćno i s vama ćemo raditi na tom rješenju", rekao je Putin između ostalog.

Dodik se složio s Putinovim presjekom problema zagađenja kod Bosanskog Broda rekavši u suštini kako je problem manji nego što se predstavlja.

Čelnik RS-a je dodao kako je zadovoljan saradnjom entiteta i Rusije izrazivši zahvalnost Moskvi "za sve što je uradila za RS". Dodik se pohvalio gradnjom ruske pravoslavne crkve u Banjoj Luci te planom gradnje muzeja u neposrednoj blizini.

"Važno je da imamo pažnju koju predsjednik Rusije pokazuje za Republiku Srpsku... Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspješna. Mislim da je rigidna, potpuno nepotrebna priča o navodnom malignom ruskom uticaju i kod nas i na Balkanu. To su izmislili neki štabovi sa Zapada koji pokušavaju da se obračunavaju na globalnom nivou sa Rusijom. Odbacujemo tu mogućnost. Mi imamo normalnu prijateljsku saradnju, a to što je za nekog drugog rigidno, to je za njih problem", istakao je Dodik u intervjuu za RTRS nakon susreta s Putinom.