Akcija solidarnosti
0

Putem Islamske zajednice BiH prikupljeno pola miliona KM za pomoć Rohinjama

FENA
Predstavnici Islamske zajednice u BiH i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) potpisali su danas u Sarajevu Protokol o realizaciji pomoći narodu Rohinja.

Dosad je putem IZ u BiH prikupljeno 500.000 KM za koje će TIKA kupiti životne potrepštine za Rohinje i dostaviti im svojim logističkim kanalima.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović zahvalio je svima koji su se odazvali akciji prikupljanja pomoći na solidarnosti koju su pokazali.

"To nisu posebno velika sredstva i mi se ne možemo porediti s onim što Turska daje kao pomoć tom narodu, ali smatramo da je i naša pomoć i solidarnost koju pokazujemo važna", dodao je Kavazović.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koç rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što će uz njihovu pomoć biti realizovano dostavljanje pomoći koju su građani Bosne i Hercegovine prikupili za Rohinje.

Predsjednik Odbora za podršku narodu Rohinja Edhem Bičakčić naveo je da su nakon uspješne akcije prikupljanja novca za način dostave pomoći izabrali TIKA-u jer oni već imaju na terenu svoje osoblje koje pomaže Rohinjama.

Odbor za podršku narodu Rohinja formirao je reisu-l-ulema IZBiH te je pokrenuta akciju prikupljanja novčane pomoći za kupovinu životnih namirnica koje bi bile distribuirane u izbjegličkim kampovima u Bangladešu u kojima žive protjerane Rohinje.