BiH
0

Putem eko telefona dojavite sumnjiva ložišta

Klix.ba
Smog u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Smog u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Na danas održanoj 51. sjednici Vlada Kantona Sarajevo donijela je Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

U odnosu na ranije planove iz 2003. i 2007. godine, novi Plan predviđa operativnije i realno provodive mjere, efikasnije i blagovremeno reagovanje u kriznim situacijama prekomjerne zagađenosti zraka.

U ovom Planu usklađene su nove granične vrijednosti zagađenja zraka, u skladu sa federalnim propisima, te uvedene tolerantne vrijednosti za polutante koji se mjere na području Kantona Sarajevo. Utvrđeni su i pragovi upozorenja i uzbune u slučajevima prekoračenja vrijednosti, jasnije je definisano učešće Civilne zaštite u provođenju Plana te je predviđeno da građani putem posebnog eko telefona 033/230-000 mogu prijaviti sumnjiva zagađenja iz pojedinih ložišta, kako bi se osiguralo efikasnije djelovanje nadležnih subjekata.

Radi lakše koordinacije i mobilnosti, smanjen je broj članova Operativnog štaba, uvedeno je Stručno tijelo za nadzor, kojim će koordinirati Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a planirano je da se u najkraćem realnom roku izvrši evidencija obveznika primjene posebnih mjera, i to operatora pogona koji proizvode toplotnu energiju, a posebno privrednih i drugih subjekata, koji imaju kotlovnice na različita goriva.

Vlada je danas podržala pismenu inicijativu ministra unutrašnjih poslova KS Nermina Pećanca o pokretanju procedure upošljavanja novih 130 policijskih službenika u MUP-u Kantona Sarajevo, a koji bi na svoja radna mjesta trebali biti raspoređeni nakon što završe propisanu jednogodišnju edukaciju. Nakon što okončaju već započeto školovanje, u ovoj godini će početi svoj rad ranije uposlenih 170 policijskih službenika. Kako je naglašeno u resornom ministarstvu, upošljavanje ukupno 300 novih policajaca i inspektora u ovoj i narednoj godini doprinijet će ekspeditivnijem radu Ministarstva i podizanju sigurnosti na još viši nivo.