BiH
0

Putem DNK identificirana desethiljadita žrtva

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) ostvarila je danas desethiljado podudaranje DNK profila za osobe nestale tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Desethiljadita osoba koja je identificirana pomoću ICMP-ovog jedinstvenog DNK sistema je muškarac koji je nestao 1993. godine u Prozoru, saopćeno je iz ICMP-a.

ICMP-ov izvještaj o podudaranju DNK profila potvrđuje identitet ove osobe vjerovatnoćom od 99,99987 posto. Ovaj izvještaj će biti proslijeđen lokalnom sudskom patologu u Sarajevu, koji će provesti službeni postmortem pregled te konačno i zakonski potvrditi identifikaciju. Posmrtni ostaci ove osobe će, nakon toga, biti predati porodici.

ICMP je razvio sistem DNK identifikacije nakon suočavanja s problemom identificiranja hiljada posmrtnih ostataka na području bivše Jugoslavije, od kojih su mnogi bili u vrlo lošem stanju. Do tada se proces identifikacije temeljio na usporedbi antemortem i postmortem podataka, npr. starosne dobi i visine osobe, te koristeći odjeću i lične dokumente koji su nađeni uz tijelo žrtve. DNK je upotrebljavana samo u završnoj fazi kako bi se potvrdila ispravnost identifikacije. ICMP je promijenio pristup ovom problemu i počeo sistematski analizirati koštane uzorke tijela iz masovnih grobnica i krvne uzorke porodica nestalih osoba. DNK profile ove dvije grupe uzoraka je unio u dvije odvojene kompjuterske baze podataka između kojih je tražio podudaranja. Podudaranjem DNK profila prva osoba, petnaestogodišnji dječak iz Srebrenice, identificirana je 21. novembra 2001. godine.

„Dobiti 10.000 DNK podudaranja za osobe koje bi inače bilo nemoguće identificirati je značajno ostvarenje. Ostvariti ovo u periodu kraćem od pet godina je izvanredno", riječi su ICMP-ovog direktora odjela za forenzičke nauke dr. Thomasa Parsonsa.

„Važno je zapamtiti da je u vrijeme kada je ICMP započeo s ovim procesom bilo nepojmljivo primijeniti DNK analizu za identificiranje tako velikog broja osoba. Sada možemo reći da je uspjeh postignut ovim načinom rada pokazao da ova metoda može služiti kao primjer za slična nastojanja u svijetu", dodao je Parsons.

Od dana kada je ICMP-ov sistem razvijen pa do danas kontinuiranim usavršavanjem se došlo do mnogo većih rezultata. Samo u prošloj godini ICMP je ostvario oko 4.000 DNK podudaranja. ICMP je do sada generirao DNK profile iz oko 19.000 koštanih uzoraka, koji predstavljaju više od 14.000 nestalih osoba. Zločinci su u mnogim slučajevima razmjestili posmrtne ostatke iz masovnih grobnica kako bi sakrili dokaze zločina, što je rezultovalo razdvajanjem kostiju. Posmrtni ostaci jedne osobe se tako ponekad mogu pronaći u nekoliko masovnih grobnica. Razdvajanje posmrtnih ostataka nestalih osoba objašnjava činjenicu da je broj koštanih uzoraka veći od broja osoba koje oni predstavljaju. U bazi podataka koja sadrži krvne uzorke članova porodica nestalih nalazi se više od 80.000 uzoraka od porodica koje traže ukupno 27.000 nestalih osoba. U bazi podataka je mnogo više krvnih uzoraka nego nestalih osoba, jer su DNK profili više članova porodice neophodni za ostvarivanje DNK podudaranja.

ICMP, koji je 29. juna ove godine proslavio desetogodišnjicu svoga rada, također pomaže u identifikaciji žrtava cunamija iz 2004. godine i prošlogodišnjeg uragana Katrina. Pored svojeg rada na polju forenzičke nauke, ICMP radi i s vladama širom svijeta, pomažući im da razviju mehanizme za rješavanje pitanja nestalih osoba, kao i s porodicama nestalih osoba kojima pomaže da postanu utjecajan faktor u rješavanju ovog pitanja.