Problem u društvu
4

Putem anonimne telefonske linije "Biram oporavak" pomoć najviše traže članovi porodica ovisnika

Piše: M. N.
Ovisnost o drogama je problem s kojim se društva širom svijeta pa i u BiH bore godinama. Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika "Proslavi oporavak" pokrenulo je besplatnu telefonsku liniju za pomoć ovisnicima i njihovim porodicama. Za tri sedmice imali su 25 osoba s kojima su razgovarali.

Kako nam je rekao Boro Goić, predsjednik udruženja, za pomoć su se većinom obraćali članovi porodica ovisnika koji su tražili informacije o tome kako da reaguju s obzirom na problem.

"Nijedan razgovor koji smo vodili nije bio kraći od 20 minuta, što je i neki minimum za dijalog u kojem su naši savjetnici za oporavak koji se javljaju na telefon pokušavali saslušati sagovornike i dati određene savjete ili preporučiti servise koji bi mogli pomoći. S petero ovisnika smo vodili motivacione razgovore u našem savjetovalištu i intenzivirali razgovore o problemu u koji su upali. Svakom smo pristupili individualno i s potpunim dostojanstvom te očekujemo da ćemo zajedno pronaći ispravne institucije u kojima će se njihov proces oporavka moći kontinuirano provoditi", rekao je Goić za Klix.ba.

Istakao je kako nastavljaju pratiti oporavak svakog od njih, a pružaju podršku i njihovim porodicama koje uče kako da se ponašaju u fazi liječenja njihovih najmilijih.

"Iako je rano za neku analizu, jer smo tek počeli projekt, mislimo da je potrebno u većoj mjeri osvješćivati ljude da posegnu za telefonom i nazovu. Procjenjujemo da je tu problem u našem društvu i mentalitetu, koje priznanje da problem ovisnosti postoji smatra vlastitim neuspjehom. Strah od neuspjeha puno puta sprečava ljude da se pokrenu, misleći da će sami sebi izgledati loše i da će ih drugi isto tako smatrati nedostojnima. To je velika neistina koja ljude drži u neznanju i marginalizira ih i što je najgore, ne radeći ništa i prebivajući u takvom stanju, ovisnost samo napreduje", naglasio je Goić.

Ovaj projekt koji će trajati tri godine, a provodi se i u Srbiji i Crnoj Gori, ima za cilj da utječe na društvo i pošalje poruku da upravo prvi poziv mijenja sve i on je prvi korak u procesu priznanja problema i oporavka.

Paralelno s telefonskom linijom je otvorena i web stranica koja je u posljednjih 10 dana imala 342 pojedinačne posjete. Stranica je informativnog tipa i služi za povećanje svijesti o problematici zloupotrebe droga, ali i raznim servisima koji pružaju usluge unutar procesa oporavka, poput tretmana, resocijalizacije itd.

"Nikada nije kasno učiniti pravu stvar, a to je početi se boriti protiv ovisnosti koja u našoj zemlji uzima sve više maha. Vrijeme je. Pozovi 0800-28 000", poručio je Goić.