Malim koracima
56

Put do mostarskih izbora: Dogovorena Centralna zona, konačno rješenje nakon još dva sastanka

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Peti sastanak trenutnog kruga pregovora za implementaciju presude Ustavnog suda u vezi s lokalnim izborima u Mostaru održan je u Vijećnici u ovom gradu. Dogovorena je polovina zahtjeva iz presude Ustavnog suda te zakazan naredni sastanak za sedam dana kojem će formalni domaćin biti DF.

Marinko Petrić, predsjednik kantonalne organizacije HDZ-a 1990, domaćin današnjeg sastanka, kazao je kako je zadovoljan urađenim jer je definirano pitanje birača iz Centralne zone.

"Dogovoreno je da ti birači glasaju prema pripadnosti mjesnim zajednicama, odnosno gradskim područjima Jugozapad i Stari Grad. O njihovom biračkom mjestu odluku će donijeti CIK uz saglasnost s GIK-om. Tako možemo reći da smo riješili polovinu odluke Ustavnog suda, a ostali dio je definiran sa šest izbornih jedinica sa dva modela. Modeli su dostavljeni strankama i do narednog sastanka političke opcije treba da se odrede u vezi s njima", kazao je Petrić.

Prvi model rasporeda vijećnika po ranijim gradskim izbornim područjima predviđa da se s Gradske liste bira 13 vijećnika po modelu 4/4/4 plus 1 iz reda ostalih. Iz šest izbornih jedinica biralo bi se 22 vijećnika.

Drugi model uvodi, umjesto Gradske liste, Kompenzacijsku listu s devet vijećnika, a s izbornih područja bi se biralo 26 vijećnika.

Petrić je kazao da bi se prema prvom modelu do broja vijećnika po izbornim jedinicama lako došlo, da bi Sjever trebao imati dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam i Zapad četiri većnika.

"Drugi model predviđa podjelu 26 vijećnika po omjeru Jugozapad osam, Stari Grad šest, Zapad pet, Sjever tri, Jug dva i Jugoistok dva", izjavio je Marinko Petrić.

Na novinarsko pitanje kako to da se nakon deset godina ipak dešava napredak u pregovorima, Petrić je kazao da su svi svjesni da je konačno došlo vrijeme i da svako radi kompromise.

Salem Marić, predsjednik SDA Mostar, kazao je kako se ide do kompromisnog rješenja zbog razumijevanja devet političkih stranaka koje učestvuju u pregovorima.

"Ostaje otvoreno pitanje izmjena Statuta Grada Mostara koje se veže za izmjene kako pravila izbornog postupka, tako i ostalih stvari koje smo mi pokrenuli i rekli da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. To je pitanje uvođenja pozicije dogradonačelnika ili ojačavanje pozicije glavnog savjetnika i pitanje mjesnih zajednica i gradskih područja. Tu se očekuju dogovori na narednim sastancima. Ovaj glavni dio pitanja je riješen, a ja se nadam da ćemo ostatak dogovoriti na naredna dva sastanka, kako bismo lokalne izbore mogli imati ove godine", kazao je Marić.

Damir Džeba, predsjednik gradske organizacije HDZ-a, je poslije sastanka ocijenio da je sastanak bio dobar, da se riješilo pola presude Ustavnog suda...

"Napredak je postignut jer je razgovarano samo o provedbi presude Ustavnog suda i to nas je dovelo korak bliže konačnom dogovoru", izjavio je Džeba.

Sljedeći sastanak je 19. aprila, predsjedavat će DF, a početak je u 11 sati.