BiH
7

Pušteni presretnuti razgovori Azre Miletić i zaštićenog svjedoka od kojeg je primila mito za Ramiza Brkića

Klix.ba
Tužilaštvo BiH je započelo s puštanjem presretnutih telefonskih razgovora kojima nastoji dokazati prijateljski odnos sutkinje Azre Miletić i zaštićenog svjedok S-1, koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja.

Kao svjedoka Tužilaštva na suđenju Miletić, optuženoj za primanje mita, tužilac Džermin Pašalić je pozvao istražioca Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA) Aldina Mustafića, koji je učestvovao u sačinjavaju izvještaja o posebnim istražnim radnjama.

Istražilac Mustafić je pustio snimljeni razgovor između Miletić i svjedoka S-1 iz 26. oktobra 2014. godine. U razgovoru S-1 pita sudiju Miletić da li se naspavala i hoće li da popiju kafu.

“Jesam se naspavala. Jesam, što ne bih”, odgovorila je Miletić te prihvatila poziv na kafu.

Svjedok S-1 je kazao optuženoj Miletić da prethodno treba završiti neke obaveze, te da će je nakon toga pozvati.

“Hoćemo li na isto mjesto”, pitao je svjedok, a Miletić odgovorila: “Ma ja.” Tužilac Pašić je rekao kako ovim razgovorima dokazuje kakav je bio odnos između njih dvoje.

Prema optužnici, Ramo Brkić i Senad Šabić su obećali Miletić novčanu naknadu za ishod drugostepenog postupka u kojem je ona bila predsjedavajuća Apelacionog vijeća Suda BiH. Brkić i Šabić su bili optuženi u ovom predmetu za davanje mita, ali su u bjekstvu.

U optužnici se navodi da je Miletić pristala i od posrednika S-1 primila dio obećanog novca, čime je svjesno prekršila zakon.

Na suđenju je pušten i snimak na kojem se čuje da je svjedok S-1 obavijestio Senada Šabića da će sastati sa Miletić. Razgovarali su i nakon što je S-1 popio kafu sa sutkinjom.

“U utorak će krenuti prema tebi. Trebao bi imati u srijedu u rukama”, govorio je Šabiću svjedok S-1.

Istražilac SIPA-e pustio je snimak telefonskog razgovora između Rame Brkića i njegove supruge. Taj razgovor se, kako je rekao Mustafić, desio dva dana nakon što su svjedok S-1 i Miletić pili kafu. Na snimku se moglo čuti kako Brkić obavještava suprugu da je presuda ukinuta u velikom dijelu.

Tužilac Pašić je rekao da je Brkić znao za odluku o presudi i prije nego ga je o tome Sud BiH službeno obavijestio.

Optužena Miletić je tražila da se ne puštaju dijelovi snimaka koje tužilac smatra bitnim, već kompletni snimci.

“Može da se izvadi iz konteksta. Može da se stvori sasvim drugi utisak”, kazala je ona.

Međutim, sutkinja Biljana Ćuković je odbila njen prijedlog, rekavši da Odbrana može pustiti snimke na način kako to želi. Prije nego će se početi puštati snimci, Odbrana je tražila da se isključi javnost jer sutkinja Ćuković nije donijela odluku o zakonitosti snimaka.

Odbrana tvrdi da su pribavljeni na nezakonit način i smatra da će, ako to dokažu, biti povrijeđeno pravo na porodični i privatni život.

“Ne bi bilo uredu puštati nešto u javnosti što sutra može biti nezakonito”, rekla je Jesenka Rešidović, jedna od braniteljica Miletić.

Sutkinja Ćuković je odbila i taj prijedlog dodavši da će odluku zakonitosti snimaka donijeti naknadno.

Na ovom ročištu, Odbrana je tražila da im tužilac dostavi naredbu Suda BiH iz 24. februara 2014. godine. Tužilac je rekao da ne može jer se odnosi drugi predmet, odnosno istragu. On je dodao da bi davanjem te naredbe mogao ugroziti istragu.

Odbrana je rekla kako ta naredba potiče iz “predmeta Miletić”, kao i da nije dozvoljeno “cijepati predmete i onemogućavati Odbrani da dođe do tih dokaza”. Na suđenju je rečeno kako se naredba odnosi na posebne istražne radnje, a Odbrana smatra da je neophodno da ima rezultate tih radnji.

Ćuković je rekla da trenutno odbija udovoljiti ovom zahtjevu Odbrane.

Nastavak puštanja snimaka zakazan je za 19. maj.