BiH
0

Puštena u rad rekonstruirana fontana na Trg djece Sarajeva

NINA
Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Cliford Bond, ambasador SAD-a u BiH, danas je u Sarajevu pustio u rad rekonstruiranu fontanu u Velikom parku na Trgu djece Sarajeva.

On je tom prilikom kazao kako obnovljena gradska fontana izgleda odlično, kao i samo Sarajevo danas, te da je ovo prikladan način za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša.

Fontana u Velikom parku izgrađena je 1947. kao doprinos proslavi Međunarodnog praznika rada. Rekonstrukciju su realizirali KJKP Park i Unioninvest koji ove godine obilježava 55 godina rada. Fontana pored estetskog izgleda doprinosi štednji pitke vode.

"Nismo slučajno izabrali da obilježavanje ovog dana započnemo baš ovdje jer voda koja će poteći na ovoj fontani ima presudan značaj za život na zemlji. Sarajevski kanton raspolaže velikom količinom pitke vode visoke kvalitete i naša je obveza zaštititi ovaj prirodni resurs", istaknuo je Zlatko Petrović, kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Ministar Petrović je uručio i nagrade za najbolje uređeno školsko dvorište, čime su se u proteklih mjesec dana bavili mladi gorani u okviru Goranskog proljeća.

Prvu nagradu u visini od 400 KM u sadnom materijalu osvojio je Zavod za slijepu i slabovidnu djecu. Drugo mjesto zauzele su dvije osnovne škole. Tako su po 300 KM u sadnom materijalu dobile škole Hasana Kijamija i Alije Nametka, dok je treće mjesto i 200 KM u sadnom materijalu pripalo OŠ "Ćamil Sijarić". Nagrade je osiguralo Ministarstvo prostornog uređenja i KJKP Park.