BiH
0

Puštena u rad centrala za detekciju požara

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila je danas "Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo", gdje je s v.d. direktora-komandira Mahirom Halilovićem zvanično pustila u rad savremenu centralu za detekciju požara u početnoj fazi, za čiju je kupovinu Grad Sarajevo izdvojio 13.000 KM.

Borovac je izrazila zadovoljstvo što je Grad Sarajevo finansijski pomogao u nabavci ove savremene centrale.

"To pokazuje da Grad, iako nema direktnu nadležnost u ovoj oblasti, vodi brigu o većoj sigurnosti svojih građana", istakla je gradonačelnica Borovac, dodajući kako će Grad nastaviti da ulaže u osavremenjivanje opreme za protivpožarnu zaštitu.

Borovac je Haliloviću i vatrogascima čestitala na dosadašnjem efikasnom radu i trudu koji ulažu u sigurnost Grada od požara, sa željama da i dalje budu na visini svog zadatka.

Zahvalivši Gradu i gradonačelnici na pomoći, komandir Halilović je ukratko informirao o tehničkim mogućnostima nove telefonske centrale koja je smještena u dispečerskom centru Profesionalne vatrogasne brigade na Skenderiji.

Naveo je kako se ovom telefonskom centralom identifikuje svaki poziv, te će pomoći u lakšoj i bržoj detekciji požara na lokalitetu na kojem je izbio, kao i u spriječavanju lažnih dojava.

Broj na koji građani mogu dojaviti požar je 123 i on je besplatan, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.