BiH
0

Pušten u rad informacioni sistem za migracije

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Andre Lys i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Regine Boucault danas su u Sarajevu svečano pustili u rad Informacioni sistem za migracije (ISM).

Riječ je o centralnoj elektronskoj bazi podataka o strancima koja omogućava sveobuhvatno registriranje i korištenje podataka o kretanju stranih državljana - njihovom ulasku, boravku i napuštanju BiH.

Ovaj projekt je u potpunosti finansirala EC u iznosu od 920.000 eura, a implementirao IOM u saradnji s Direkcijom za implementaciju projekta CIPS. Finansirane su aktivnosti izrade softvera te nabavka i instaliranje informatičke opreme.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović kazao je kako će ISM omogućiti nadležnim bh. ministarstvima i agencijama efikasno praćenje stanja u migraciji i azilu te efikasniju borbu protiv ilegalne migracije.

On je naveo da je uspostavom ovog sistema naša zemlja napravila veliki napredak prema ispunjavanju evropskih standarda u upravljanju migracijama, što će imati utjecaja i na liberalizaciju viznog režima.

-Ovo je veliki uspjeh za BiH, jer mnoge razvijenije zemlje nemaju ovako moderan sistem za upravljanje migracijama, ustvrdio je državni ministar sigurnosti.

Zamjenik šefa Delegacije EC-a u BiH Andre Lys konstatirao je da su migracije visoko na dnevnom redu EU, te da BiH koja ima ambicije za priključene EU mora izgraditi efikasan sistem kontrole kretanja stranih državljana.

On je istaknuo kako je EC iz tog razloga i podržao ovaj projekt, koji će pomoći BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, organiziranog kriminala, trgovine ljudima i terorizma.

Ukazavši na činjenicu da evropsku budućnost BiH ozbiljno unazađuje nepostizanje dogovora o reformi policije, Lys je naglasio da projekt uspostave ISM pokazuje da "tamo gdje postoji dobra volja, postoje i rezultati".

Šefica misije IOM-a u BiH ocijenila je da je BiH ovim projektom postala regionalni lider u stvaranju centralne baze podataka o strancima.

Kako je kazala, to je privuklo pažnju susjednih zemalja za kopiranjem ovog sistema.

Baza podataka o strancima istovremeno povezivat će sve relevantne institucije i agencije - MVPBiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Graničnu policiju i Službu za odnose sa strancima, čime će biti omogućeno prikupljanje neophodnih informacija za proces migracije, razmjene i prosljeđivanje informacija.

Kako je rečeno, koristi od ovog sistema imat će i građani BiH i strani državljani, jer će se donositi brže i preciznije odluke, a Granična policija pritiskom na dugme imat će pristup svim relevantnim podacima.

Ministarstvo sigurnosti je u okviru programa EC IPA 2007. apliciralo projektom koji će omogućiti razvoj sistema i instaliranje informatičke opreme na većem broju graničnih prijelaza.