BiH
0

Pušten u promet Ajfelov most

NINA
Nakon višemjesečnih radova, u utorak je pušten u promet obnovljeni Ajfelov čelični most koji se nalazi na Skenderiji.

Sredstva u iznosu od 400.000 KM dala je Gradska uprava Sarajevo, a radove je izvodio ''Metalno" iz Zenice.

Prema riječima Muhidina Hamamdžića, gradonačelnika Sarajeva koji je taj most službeno pustio u promet, ''most je od iznimne historijske važnosti, ali i funkcionalne jer svi smo svjedoci koliko je bilo smetnji kada je bio zatvoren''.

''Ovaj most kao i svaki drugi potrebno je održavati tokom eksploatacije, stoga je Gradska uprava podnijela zahtjev nadležnoj službi općine Centar u svrhu odobrenja za sanaciju. Sanaciju je odobrio i kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskogi prirodnog nasljeđa'', kazao je Hamamdžić.

Urađen je vrijedan i značajan posao, tvrdi predsjednik Komisije za tehnički prijem Rašid Hadžić objašnjavajući da je to čin spašavanja jednog monumentalnog objekta koji je rađen u isto vrijeme kada i Ajfelov toranj u Parizu.

''Mi pokušavamo čuvati naše starine, odnosno sve što je prošlo kroz epohu graditeljstva na prostoru BiH'', kazao je Hadžić. Radovi koji su izvedeni na mostu bili su pod stručnim nadzorom ovlaštenih institucija koje su zadužene za kontrolu kvalitete, kvantitete i estetike, te svega ostalog što je bitno za ovaj objekt, pa kako tvrdi Hadžić, vrlo su solidno izvedeni i zadovoljavaju konstruktivne uvjete. ''Smatram da su pri sanaciji mosta provedene mjere zaštite od požara i eksplozije'', dodaje Hadžić.