Bojazan od korone
21

Puste ulice u Tuzli: Tek poneki prolaznik, mjere zabrane sada poštuju svi

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Puste ulice, zatvoreni kafići i tek poneki prolaznik na gradskim ulicama prizori su iz Tuzle drugog dana zvanične obustave rada ugostiteljskih i još nekoliko drugih objekata. Svijest građana danas je podignuta na znatno viši nivo, a mjera opreza u vremenu pandemije koronavirusa svi se pridržavaju.

Shodno ranijim naredbama Kantonalnog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a potom i odluci Federalne uprave civilne zaštite, svi ugostiteljski objekti, shopping centri, butici, kina, pozorišta, saloni i sportske kladionice u Tuzli su zatvoreni, a građanima su zabranjena i javna okupljanja.

U Tuzli apoteke rade do 19 sati, a 60 minuta ranije ključ u bravu stavljaju pekare, supermarketi, hipermarketi, prodavnice mješovite robe, benzinske pumpe, saloni namještaja, knjižare, prodavnice građevinskih materijala, bijele tehnike, mjenjačnice, prodavnice i servisi mobitela, računarske opreme te knjižare, ali koji se nalaze izvan tržnih centara i imaju omogućen direktan ulaz kupcima bez prolaska kroz zajedničke površine tržnih centara.

Isto važi i za autoservise, stanice za tehnički pregled vozila, specijalizirane trgovine s prehrambenim i higijenskim artiklima i maloprodajne trgovine zdrave hrane, poljoprivredne apoteke, mesnice, kioske izvan tržnih centara ili je u njih direktan ulaz kupcima omogućen bez prolaska kroz zajedničke površine tržnih centara.

"Još jednom apelujemo na sve građane da uz krajnju ozbiljnost prihvate i ponašaju se u skladu s naloženim mjerama. Činjenica da je na području cijele države Bosne i Hercegovine, regiona i šire proglašeno vanredno ili tome ekvivalentno stanje dovoljno govori o tome u kakvoj se borbi nalazimo i s kakvom se prijetnjom suočavamo", navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Za razliku od prethodnih dana, ove srijede veće gužve nisu zabilježene u tuzlanskim hipermarketima, a građani koji odlaze u apoteke, banke i slične objekte nastoje se maksimalno pridržavati uputa te držati međusobno odstojanje od minimalno jedan metar.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK su naveli da mjesta i razloga za paniku nema, ali da moramo svi zajedno učiniti ono što je u našoj mogućnosti kako bismo što bolje kontrolisali trenutnu situaciju.