BiH
0

Puštanje u promet novoizgrađene sekcije II na autocesti Zenica-Sarajevo

FENA
Novoizgrađena sekcija II Dobrinja - Visoko na autocesti Zenica-Sarajevo i dionici Kakanj-Visoko svečano će biti puštena u promet 5. decembra. Ceremonija će biti održana na trećem kilometru novoizgrađene dionice autoceste (desna traka, smjer Visoko-Kakanj), u blizini novog nadvožnjaka.

Kako se ističe u obavještenju Ureda za informiranje Vlade FBiH, prisutnima će se obratiti premijer Federacije BiH Nedžad Branković, federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, dok će svečanim presijecanjem vrpce novoizgrađenu dionicu pustiti u promet predsjednica Krišto i premijer Branković.

Radovi na novoizgrađenoj dionici dužine 7,6 km trajali su od januara do novembra 2007.

Radove na mostovima, za koje je ugovorena vrijednost iznosila 18,22 miliona KM, izvodili su ŽGP Sarajevo kao glavni ugovarač i Hidrogradnja d.d. Sarajevo kao podugovarač.

Ukupna ugovorena vrijednost izgradnje trase bila je 30,98 miliona KM, a ovaj dio ugovora potpisan je s GP Putem Sarajevo (vodeći partner konzorcija), te Asfaltgradnjom iz Vareša, BBM Amfibolitom i Integral Inžinjeringom iz Laktaša (kao partneri).

Puštanjem u promet ove dionice ukupna dužina izgrađene autoceste Zenica-Sarajevo iznosi 28 km.