BiH
0

Pušičeva obrana: Udruženje zločinačkog pothvata misterij koji jedino tužitelj razumije

FENA
Odbrana bivšeg predstojnika Ureda za zatočene i nestale Herceg-Bosne Berislava Pušića tvrdi da optužba nije dokazala nijednu od točaka optužnice, a pojam "udruženog zločinačkog pothvata", za koji se terete bivši čelnici Herceg-Bosne, smatra "misterijem" koji razumije samo tužitelj.

Odbrana Berislava Pušića smatra da tužilac nije "izvan razumne sumnje" dokazao nijednu od tačaka optužnice koja Pušića, zajedno sa još petoricom tadašnjih lidera bosanskih Hrvata, tereti za zločine počinjene u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993. i 1994. godine.

Argumentujući ovakve stavove Pušićev odvjetnik Roger Sahota naveo je u nastavku rasprave po članu 98 bis Pravila postupka da bi se na osnovi dokaza koje je prezentirala optužba njegov branjenik mogao dovesti u vezu sa zločinima iz većine tačaka optužnice "jedino" pod pretpostavkom da je bio član udruženog zločinačkog pothvata čije postojanje, međutim, po mišljenju odbrane, tužilac nije uspio dokazati.

Cilj je udruženog zločinačkog pothvata, po optužnici, bilo etničko čišćenje dijela BiH od muslimanskog i drugog nehrvatskog stanovništva, s ciljem pripajanja susjednoj Hrvatskoj. Odbrana negira da je takav plan ikada postojao, ali napominje da, čak i pod pretpostavkom da ga je bilo, tužilac nije uspio dokazati kako je bilo tko od optuženih, uključujući i Pušića, u njemu sudjelovao.

Upitan od strane sudaca da pojasni vlastito razumijevanje pojma "udruženi zločinački pothvat" odvjetnik Sahota odgovorio je da to pitanje treba da pojasni tužiteljstvo jer je to za njega "misterij".

Glavni tužitelj u predmetu protiv bivših lidera Herceg-Bosne Kenteth Scott imat će prilike da na ovo pitanje, kao i na argumentaciju odbrane u cijelosti, odgovori u nastavku suđenja, zakazanom za početak sljedećeg tjedna.