BiH
14

Pusić u Sarajevu: Hrvatska je prošla isto što i BiH, morate se prilagoditi standardima

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se danas u Sarajevu sa ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić.

Riječ je o prvom susretu dva zvaničnika nakon što je Crnadak stupio na dužnost ministra, a on je iskoristio priliku da se zahvali ministrici Pusić zbog njene uloge u prihvatanju evropske inicijative novog pristupa Bosni i Hercegovini.

Oni su danas razgovarali o "Doručku prijatelja Bosne i Hercegovine" koji će se desiti u Luksemburgu sljedećeg ponedjeljka i koji je zapravo pokrenula Republika Hrvatska. Bilo je riječi o bilateralnim odnosima dviju država, a dogovreno je da se dosadašnji prijateljski odnosi nastave razvijati u istom smjeru.

Razgovarano je danas i o zajedničkim interesima kao što su saobraćajna, energetska i politika zaštite od poplava.

"Otvorena pitanja između BiH i Hrvatske rješavat će se u hodu, a konstatovali smo da nijedno od tih pitanja ne koči daljnji razvoj našeg odnosa. Bitno je da kroz saradnju nastavimo razvijati komunikaciju u vezi sa ekonomskim odnosima", rekao je Crnadak istaknuvši da je Hrvatska nedavno prošla isti put koji BiH prolazi danas te da ništa logičnije ne može biti od iskorištavanja dobrih i loših iskustava susjeda kada je u pitanju pristup Evropskoj uniji.

Vesna Pusić je rekla kako je našoj zemlji otvorena prava šansa kada je riječ o napretku i sprovedbi reformi na putu ka EU.

"Nekadašnji preduslovi za BiH bili su preteški, a novi pristup je omogućio da proces započne kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je zapravo generalna proba za pregovore, a koji bi trebao biti odmrznut sljedećeg mjeseca. Za sada je 20 ministara država EU potvrdilo svoj dolazak u Luksemburg, a od 2012. godine odaziv na takvom događaju nikad nije bio veći. To pokazuje da ne samo da postoji veliki interes za BiH, nego postoji procjena da je uspjeh moguć", rekla je Pusić.

Komentarišući prijedlog rezolucije Evropskog parlamenta o federalizaciji BiH, ona je rekla da je uređenje BiH stvar unutrašnje politike, ali je dodala da taj problem treba ostaviti za kasnije te da se umjesto toga zvaničnici uhvate u koštac sa socijalnim i ekonomskim temama.

"Apsurdno je da se nama nešto može nametati kada je u pitanju unutrašnje uređenje BiH i mi tako nismo doživjeli spomenuti dokument", rekao je Crnadak komentarišući spomenuti prijedlog rezolucije.

Zbog činjenice da su bh. proizvodi naišli na blokadu nakon ulaska Hrvatske u EU, Pusić je istakla da je sličnu situaciju prošla i njena zemlja nakon ulaska Slovenije u Evropsku uniju koja se morala prilagoditi standardima tradicionalne trgovine.

Crnadak se također dotakao tog problema istaknuvši da je teško očekivati značajnije protekcije za BiH te da naša zemlja mora izvući maksimum u okviru pravila EU i naših obaveza.