{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pusić: Kolinda je u BiH išla samo po glasove za još jedan mandat

Klix.ba
21.1.2018. u 21:22
311
160
Pusić: Kolinda je u BiH išla samo po glasove za još jedan mandat
311
Pusić: Kolinda je u BiH išla samo po glasove za još jedan mandat
Vesna Pusić (Foto: EPA-EFE)
Zastupnica GLAS-a u Hrvatskom saboru i bivša ministrica vanjskih poslova susjedne zemlje Vesna Pusić kazala je da svaki put kad se hrvatska politika intenzivno miješala u situaciju u BiH najviše su nastradali Hrvati u BiH. Pusić je u intervjuu za Večernji list upitana o uspješnosti posjete predsjednice Hrvatska Kolinde Grabar-Kitarović BiH, a prije toga i Turskoj.
"Dogovori oko BiH i promjena Izbornog zakona kao teme bilateralnih razgovora između Hrvatske i Turske promašeni su. Pristup kojem bismo mi trebali težiti jest da gledamo BiH u kontekstu prvog neposrednog susjedstva s najdužom granicom s Hrvatskom. Države koje su neposredni susjedi spadaju u prvi krug interesa i zato nam je bitno da BiH bude stabilna, sigurna, da ekonomski dobro funkcioniše, da ne bude izvor problema. Ali kad najviši dužnosnik iz Hrvatske i najviši dužnosnik iz Turske razgovaraju o BiH kao svojoj centralnoj temi bez BiH, mislim da to samo jača percepciju BiH kao tuđeg protektorata. Turski je predsjednik bio vrlo rezervisan u svojim reakcijama. On je zapravo bio taj koji je telefonski nazvao bh. stranu. Da je barem to bila naša predsjednica", kazala je Pusić.

Na pitanje kakvu je zapravo Erdogan poruku poslao kada je usred razgovora s Grabar-Kitarović nazvao člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Pusić je odgovorila da je turski predsjednik jasno poručio da se ne može pričati o Bosni i Hercegovini bez Bosne i Hercegovine.

"Naravno da je tako bez obzira na sve ono što se događa 'ispod žita'. To je bila vrlo jasna poruka. Na žalost, vrlo često politika prema BiH u Hrvatskoj nije vođena zbog BiH, pa ni zbog Hrvata u BiH, već zbog domaće političke scene. Svaki put kad se hrvatska politika intenzivno miješala u situaciju u BiH najviše su nastradali Hrvati u BiH, a onda i svi ostali. Iz niza razloga, pa i zbog činjenice da dijaspora glasa i na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, a Hrvati u BiH, koji su ondje konstitutivan narod, u našem se izbornom zakonu definišu kao dijaspora", ocijenila je zastupnica u Hrvatskom saboru.

Ona dodaje da je očito kako je Kolinda Grabar-Kitarović išla u BiH samo po glasove za još jedan mandat.

"Predsjednica želi još jedan mandat, a budući da na tim izborima glasaju i birači iz BiH i budući da su ti glasovi jednako vrijedni na predsjedničkim izborima kao i oni u Hrvatskoj, oni mogu donijeti razliku između pobjede i poraza. BiH treba napredak zbog kvalitete vlastitog funkcionisanja, a posredno će to imati pozitivan utjecaj na sve susjede", rekla je Pusić.

Što se tiče izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Pusić je kazala da "ako želimo, a želimo, da BiH bude stabilna država svih svojih građana, uključujući i ta tri najveća konstitutivna naroda, onda treba gledati što je to što potencijalno ujedinjuje to društvo i treba biti svjestan da svaka grupacija ima politička i etnička svojstva s kojima se poistovjećuje".

"Ključno je da se osigura da i Hrvati i Bošnjaci i Srbi budu predstavljeni u državnim tijelima onako kako su se izjasnili na izborima, što su si izabrali. To je važno i to nije samo pitanje interesa Hrvata nego i BiH u cjelini. Izborni zakon treba donijeti tako da bude integrirajući. To mora biti zajednički projekt", rekla je Pusić.

Na pitanje koja uloga Hrvatske može biti u tome, ona je odgovorila da samo jedna institucija i jedna ideja može tome pridonijeti, za koju i Srbi i Hrvati i Bošnjaci u BiH misle da bi za njih bila dobra.

"A većina ih se slaže da bi za njih bilo dobro da je BiH u EU. Nema više puno mjesta na svijetu gdje EU igra takvu ulogu, ali tu igra, i zato treba koristiti institucije i vodeće zemlje EU da se promijeni atmosfera u BiH. Tu Hrvatska potencijalno ima golemu ulogu, ali ne tako da hoda po BiH, nego po Briselu, Berlinu, Parizu... Sad je trenutak za to jer je Bugarska preuzela predsjedavanje Unijom, a glavna tema je "zapadni Balkan" i proširenje. Dakle, imamo saveznika u predsjedavajućoj zemlji", zaključila je Pusić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: