BiH
0

Pušenje uzrokuje razvoj hronične opstruktivne plućne bolesti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U okviru obilježavanja Svjetskog dana hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB) u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o toj bolesti danas je u Domu zdravlja Vrazova u Sarajevu organizirano mjerenje plućne funkcije (spirometrija) za građane.

Pregledano je više od 50 građana, koji su nakon izmjerene plućne funkcije dobili savjet ljekara shodno spirometrijskom nalazu. Na taj način pacijentima s HOPB-om poslana je optimistična poruka da se HOPB može uspješno dijagnosticirati i pravovremeno liječiti kako bi imali što kvalitetniji život.

Spirometrija je relativno jednostavna i bezbolna dijagnostička metoda za koju je potrebno 5 do 10 minuta. Pritom se prate različiti parametri disanja na osnovu količine zraka koju pacijent može udahnuti i izahnuti u određenom periodu.

Specijalist za plućne bolesti prim. dr. Branko Pintarić kazao je Feni tim povodom da je HOPB progresivna plućna bolest koja najčešće nastaje kao posljedica dugogodišnjeg pušenja, a razvoju te bolesti mogu doprinijeti i štetni gasovi, prašina ili toksične čestice kojima su ljudi izloženi.

Prestanak pušenja i širenje globalne svijesti o štetnosti duhanskog dima među najznačajnijim su faktorima u prevenciji te bolesti. Prvi simptomi bolesti su zamor pri manjem naporu te kašalj duže od tri mjeseca.

Doktor Pintarić kaže da kod nas postoje adekvatni lijekovi da bi se ta bolest stavila pod kontrolu, a većina tih lijekova u Kantonu Sarajevo je na esencijalnoj listi.

Iako kod nas nema zvaničnih podataka o broju oboljelih od hronične opstruktivne plućne bolesti, stručnjaci iz oblasti zdravstva misle da ima razloga za zabrinutost, posebno stoga što je među mladima mnogo onih koji puše cigarete.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana HOPB-a u BiH i podizanja svijesti o HOPB-u Respiratorno udruženje u BiH i Udruženje pulmologa Republike Srpske u saradnji s kompanijom GlaxoSmithKline - predstavništvom u BiH, organizirat će mjerenja plućne funkcije i za stanovništvo Tuzle, Mostara i Banje Luke.

Svjetski dan hronične opstruktivne plućne bolesti ove godine obilježava se pod motom "2010. - Godina plućnog zdravlja: Izmjerite svoju plućnu funkciju - Pitajte vašeg ljekara o jednostavnom testu plućne funkcije - spirometriji".

Cilj obilježavanja Svjetskog dana HOPB-a je poboljšati saradnju između pacijenata s HOPB-om i zdravstvenih radnika, te podići svijest o toj bolesti.