Živko Marjanac
0

Punopravno članstvo u NATO-u moguće 2012.-2013.

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac istakao je u intervjuu SRNI da bi BiH, pod pretpostavkom da se održi dosadašnji tempo ispunjavanja zahtjeva, mogla postati punopravni član NATO-a 2012. - 2013. godine.

"NATO primjenjuje individualan pristup prema svakoj potencijalnoj članici, što je uzrokovano različitom situacijom i stepenom ispunjavanja zahtjeva u svakoj od tih zemalja, te je teško i nezahvalno prognozirati, ali bi se 2012. - 2013. godina mogla smatrati realnim vremenskim okvirom za punopravno članstvo BiH u NATO", rekao je Marjanac.

On je naglasio da je podijeljenost javnosti BiH u vezi sa članstvom  u NATO-u razumljiva, uzimajući u obzir složenu strukturu  zemlje i činjenice da su njeni različiti dijelovi u nedavnoj prošlosti imali suštinski različite interakcije sa Sjeveroatlantskim savezom. 

"Državni poslovi se, međutim, moraju voditi racionalno, a ne na bazi emocija i u skladu s tim određivanje pristupanja evroatlantskim procesima kao jednog od ključnih prioriteta spoljne politike BiH uživa moju punu podršku", dodao je Marjanac.

Zamjenik ministra odbrane je, govoreći o Odluci Predjedništva BiH o upućivanje zahtjeva za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u, naveo da Ministarstvo odbrane BiH očekuje da će zahtjev naići na pozitivna reagovanja, odnosno da će biti prihvaćen. 

Marjanac ističe  da je prijem u MAP sljedeća faza na putu BiH ka punopravnom članstvu ka NATO-u, koja je od prethodnih faza puno ozbiljnija i zahtjevnija. 

Prema njegovim riječima, ključna pitanja koja će biti neophodno riješiti, radi daljeg približavanja NATO-u, jeste rješavanje pitanja vojne imovine, te nastavak reformi radi približavanjima standardima tog saveza i povećanje interoperabilnosti Oružanih snaga BiH.
Govoreći o rješavanju pitanja vojne imovine, Marjanac je naveo da Ministarstvo odbrane BiH preduzima niz mjera u tom smjeru, ali da je nezahvalno prognozirati do kada će ovo pitanje biti rješeno.

"Održan je prvi sastanak Komisije formirane na osnovu Sporazuma iz Doboja, čiji je  cilj  rješavanje pitanja vojne imovine u smislu izrade prijedloga rješavanja, u zavisnosti od stanja u kome se ta pokretna vojna imovina nalazi i drugih faktora putem prodaje, donacija i uništavanja. Konačnu odluku u vezi sa ovim prijedlozima donijeće Predsjedništvo BiH", rekao je Marjanac. 

On je ocijenio da je reforma odbrane jedna od najuspješnijih reformi provedenih u BiH, ali da je pred zemljom  još veliki broj obaveza na putu ka NATO-u i EU. 

Marjanac smatra da je stabilnost rezultata reforme odbrane bazirana na činjenici da je provedena na adekvatan način, odnosno da su rješenja verifikovala zakonodavna tijela Republike Srpske i Federacije BiH, u čijim je nadležnostima bila odbrana do 1. januara 2006. godine.

Odgovarajući na pitanje da li će i u kojoj mjeri doći do redukovanja broja pripadnika Oružanih snaga BiH, zamjenik ministra odbrane BiH je napomenuo da je donošenje Odluke o veličini i strukturi Oružanih snaga BiH u nadležnosti Predsjedništva BiH i da su u ovom trenutku u proceduri ne nalazi bilo kakva odluka koja bi na bilo koji način uticala na ukupno brojno stanje u Oružanim snagama BiH.

"Što se tiče 2.700 pripadnika Oružanih snaga BiH koji će 2010. - 2011. godine napustiti aktivnu službu, tu nije riječ  o smanjivanju veličine Oružanih snaga nego o zakonskom ograničenju koji se odnosi na pitanje starosti. Ministarstvo odbrane BiH ima razvijen funkcionalan program tranzicije personala, koji je veoma sličan programima ove vrste u NATO-u i zemljama članicama Partnerstva za mir", pojasnio je Marjanac. 
On je naglasio da učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u kolektivnim operacijama podrške miru u svijetu predstavlja ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH. 

"Učešće u misijama zasnovanim na principu dobrovoljnosti predstavlja priliku za pripadnike Oružanih snaga BiH da prikupe realna, životna i profesionalna iskustva koja im nijedna vrsta obuke ne može pružiti", zaključio je Marjanac.