{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Puna podrška Turske putu BiH prema NATO-u

F
FENA
15.1.2009. u 11:17
0
1
Puna podrška Turske putu BiH prema NATO-u
0
Puna podrška Turske putu BiH prema NATO-u
Republika Turska će dati svaku vrstu podrške i pomoći BiH na njenom putu u punopravno članstvo u NATO, izjavio je danas u Sarajevu turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.
On je ocijenio značajnim to što je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA), te izrazio nadu da će u ovoj godini BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU, što će biti značajan korak u procesu evropskih integracija.

Babacan je kazao da Turska pridaje veliki značaj očuvanju teritorijalnog suvereniteta, integriteta i međunarodno priznatih granica BiH, te da je BiH od ključne važnosti za stabilnost cijelog regiona.

- Veliki značaj pridajemo jedinstvu BiH i njenom daljem razvoju, istaknuo je ministar Babacan, koji predvodi delegaciju Turske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Ministri Babacan i Alkalaj ocijenili su odnose između dvije zemlje izuzetno dobrim, ali su mišljenja da je nužno unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje.

Obim trgovinske razmjene između dvije zemlje u prošloj godini je prešao 600 miliona američkih dolara, a ministri su ocijenili da ima prostora da se ovaj obim poveća u narednim godinama.

S turskim šefom diplomatije doputovala je i grupa turskih privrednika i poslovnih ljudi koji će o konkretnim aktivnostima unapređenja saradnje u ovoj oblasti razgovarati s bh. privrednicima.

Ministar Babacan ističe kako je za kvalitetniji doprinos razvoju ekonomskih odnosa potreban zajednički nastup firmi, te više investicija. Kao dobar primjer partnerstva između turskih i bh. kompanija naveo je potpisivanje ugovora između Air Bosne i Turkish airlinesa.

Ministar Alkalaj je dodao da je dogovoreno da se određene konkretne stvari u oblasti unapređenja trgovinske saradnje realiziraju na sastancima mješovite komisije i zajedničkog odbora u prvom kvartalu ove godine.

Također, na sastanku dvojice šefova diplomatije dogovoreno je unapređenje odnosa između ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje kroz konsultacije na političkom i konzularnom nivou.

Ministar Babacan je još jednom potvrdio podršku Turske kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2010.-2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: