BiH
202

Puna izletišta u BiH, Prvi maj u "punom jeku"

Piše: N. J.
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosanci i Hercegovci, tradicionalno, iskoristili su Prvi maj za posjetu izletištima, te opuštanje uz roštilj, piće i muziku.

Iako je na Vrelu Bosne u Sarajevu zabranjeno roštiljanje, to nije značajno umanjilo broj posjetilaca koji uživaju u prelijepom prirodnom ambijentu.

Jedno od izletišta je i Čavljak na kojem su iz Planinarskog društva ''Centar" pripremili lokalitet te posjetiocima ustupili planinarski dom.

Iz ovog planinarskog društva u popodnevnim satima očekuju veliki broj gostiju te ističu da će gosti imati mogućnost da sami sebi organizuju proslavu te da će bespaltno imati njihove usluge.

U sklopu prvomajskih praznika iz ZOI '84 očekuju veliki broj izletnika i posjetitelja na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu te su najavili da će od 12 do 14 sati u funkciju staviti trosjednu žičaru.

U Sarajevu će Prvi maj proslavitii veliki broj turista iz zemalja regiona, a iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo su kazali da je u Sarajevo došla i velika grupa turista iz Turske.

Praznik rada u Sarajevu za Savez samostalnih sindikata BiH prolazi radno, a najavili su da će u srijedu odrediti datum kada će protestirati.

Proslava Praznika rada u Tuzlanskom kantonu

Izletište Mačkovac kod Banovića ponovo je, kao i prethodne godine, privuklo najveći broj građana koji proslavljaju Praznik rada. Upravo na toj lokaciji upriličena je centralna prvomajska svečanost za Tuzlanski kanton, a sat prije podneva počelo je narodno veselje uzvoditelja programa Zlatana Jovanovića.

"Svake godine dolazimo na Mačkovac i nikada do sada nismo se pokajali. Imamo sreću da je vrijeme idealno, a uz roštilj i sportske aktivnosti obilježit ćemo Praznik rada", navode građani Živinica koji smo zatekli na Mačkovcu.

Izvanredna atmosfera vladala je i na jezeru Ontario, u Bistarcu kod Lukavca, gdje se okupio veliki broj Tuzlaka, Lukavčana, Živiničana...

Na tuzlanskom izletištu Ilinčica okupio se manji broj građana nego prošle godine, no očekuje se da će više ljudi početi pristizati poslijepodne .Prvi maj se u Tuzlanskom kantonu obilježava uz nezaobilazni roštilj, tuzlansko pivo, ali ove godine, kao i prošle, Tuzlake nije probudila limena muzika.

Zeničani uživaju u lijepom vremenu i prirodi

Zeničani su se nakon jutarnje prvomajske budnice, u organizaciji KUD "Željezara, uputili na izletišta na Smetovima i Bistričaku, dok su neki odlučili ostati uz obale rijeke Bosne na Kamberovića polju.

Svjež zrak, voda i igrališta za djecu na Kamberovića polju dovoljna su Zeničanima za dobar prvomajski provod. U izjavi za Klix.ba 44-godišnji Zeničanin Suad Karić ističe da je Prvi maj svaki dan kada se ima šta staviti na roštilj.

"Prvi maj više ništa ne predstavlja, meni je on svaki dan kada imam šta pojest s roštilja i kada je dobro društvo, ali kad svi roštiljaju i uživaju, nije na odmet još jednom u godini potpaliti roštilj", kazao je Karić.

Zeničani na Kamberovića polju slobodno vrijeme do jela ispunjavaju odmaranjem i sportskim aktivnostima ali i druženjem uz pjesmu.

Izletišta Smetovi i Bistričak ispunjena su pored standardnih zabavnih sadržaja i luna parkovima za najmlađe.

Prema riječima dežurnog operativnog MUP-a ZDK za sada nisu evidentirani nikakvi prekršaji, a nadaju se da će Zeničani praznik privesti kraju bez problema.

Proslava na izletištima u Banjoj Luci

Stanovnici Banje Luke proslavljaju 1. maj – Međunarodni praznik rada urancima i boravkom na popularnim izletištima na Banj Brdu, Trešnjiku, Šibovima, te pored Vrbasa.

Uglavnom je riječ o porodičnim ili grupnim odlascima, a Banjalučanima je ove godine pogodovalo i veoma toplo vrijeme.

Praznik u Konjicu

Na brdu Vrtaljica jutros u šest sati tradicionalno su se okupili Konjičani i Konjičanke, uglavnom samoorganizovano, koji uz prvomajski uranak, pjesmu i druženje proslavljaju Prvi maj, Međunarodni praznik rada.

"Prvi maj se nekada proslavljao uz prvomajske vatre na okolnim brdima. Kroz grad je u pet sati išla budilica, bio je i vatrometi i bogat kulturno-zabavni program. Pamtimo svečane sjednice radničkih savjeta, radničke povorke i sportska takmičenja", prisjeća se 91-godišnji Branko Muftić nekadašnjih obilježavanja 1. maja u Konjicu.

Glavatičevo, Boračko i Jablaničko jezero, Neretvica i druga izletišta oko Konjica prepuna su gostiju iz cijele Bosne I Hercegovine.

Cazinjani na izletištima

Prvi maj se i ove godine obilježava više kao porodični, a ne praznik rada. Zvanično organiziranog okupljanja i obilježavanjau Cazinu nema, no zato su popularna izletišta u srijedu puna onih koji žele makar na jedan dan zaboraviti na svakodnevne probleme.

Najomiljenije destinacije i danas su Stovrela, obale Une, Dobrenica, Stari grad Ostrožac. U većini mjesnih zajednica kulturno-umjetnička društva organiziraju prigodne programe i druženja, a bit će održano i nekoliko sportskih takmičenja.

Zvorničani u prirodi

U zvorničkoj opštini organizovane proslave 1. maja odavno nema, te veliki broj Zvorničana Međunarodni praznik rada proslavlja u prirodi.

Zvornička opština bogata je izletištima na koja od ranog jutra stižu oni koji su odlučili da ovaj dan provedu daleko od gradske vreve. Neki od njih od sinoć roštiljaju na gradskoj plaži u Zvorniku i najavljuju proslavu i za danas.

Slavlje uz Drinu i Savu

Prvomajski praznik građani Bijeljine tradicionalno proslavljaju druženjem na izletištima uz rijeke Drinu i Savu, na ljetnoj temperaturi iznad 30 stepeni celzijusa.

U fotogaleriji pogledajte dio praznične atmosfere.