|

Puljić: U BiH je prisutna privilegiranost, a bez korupcije ne možeš opstati

Puljić: U BiH je prisutna privilegiranost, a bez korupcije ne možeš opstati
20
F
FENA
5.11.2019. u 14:22
24
komentara
20

dijeljenja
Nakon što su zajedno slavili euharistiju u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu i Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine obavili su i redovito zasjedanje na kojem je raspravljano o mnogim pitanjima, s fokusom na povrat oduzete crkvene imovine te zdravstveno i penziono osiguranje svećenika.
Dotaknuo se i aktuelne političke situacije u BiH te rekao da danas, za razliku od bivše države u kojoj je vladalo jednoumlje, vlada troumlje i da je sve ispolitizirano, što nije slučaj samo u BiH, već i u mnogim evropskim državama.

"U BiH moramo stvarati ozračje jednakopravnosti, a to je nešto što nije prisutno u javnosti. Prisutna je privilegiranost, a bez korupcije ne možeš opstati. To je moralno- etički problem od kojeg će teško biti ozdraviti", zaključio je Puljić.

Vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić osvrnuo se na okvirni prijedlog zajedničkog programa šeste pastoralne godine za svećeničke kandidate.

"Studij na teološkim fakultetima traje deset semestara, nakon čega studenti polažu diplomski ispit, a potom slijedi godina u kojoj primjenjuju u praksi ono što su na fakultetima naučili. Zadaća je biskupskih konferencija prirediti programe za pastoralnu godinu, mi smo u fazi izrade novog programa koji bi trebao biti završen do kraja ove akademske godine", objasnio je Vukšić.

Domaćin zasjedanja bio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je danas, zajedno s dopredsjednikom Biskupske konferencije, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem prenio neke od zaključaka sa zasjedanja.

Puljić je rekao da je tokom zasjedanja veoma ugodno bilo slušati goste i delegate koji su prisustvovali, a zatim se dotaknuo aktuelnih tema kao što su pitanja zdravstvenog i penzionog osiguranja svećenika u BiH i zahtjev Islamske zajednice BiH za posjedovanjem crkve sv. Marije sa zvonikom sv. Luke u Jajcu.

"Smatramo da je pitanje zdravstvenog i penzionog osiguranja naših svećenika ozbiljno pitanje, jer se to vrlo teško uređuje na različitim razinama. Žao nam je što se donose nove provedbe, pa se i ono što je regulisano zakonom zanemaruje. To je diskriminacija. Smatramo neprimjerenim i zahtjev Islamske zajednice BiH da se crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke preda u legitimni posjed Islamskoj zajednici", rekao je Puljić.

Razočaran je zbog nezainteresiranosti vlasti za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata oduzete crkvene imovine koja se, kako je naveo, uništava, preprodaje ili prepisuje na druge vlasnike.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...