Božićni prijem
22

Puljić: Što prije uspostaviti strukturu normalne države kako bi narod bio zadovoljan

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić danas je na Božićnom prijemu u Sarajevu okupljenim predstavnicima vlasti, vjerskim liderima i predstavnicima diplomatskog kora u BiH poručio da se treba što prije uspostaviti struktura normalne države kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego i njezinim radom.

"Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale. Svi osjećamo potrebu da se izgradi društvo po mjeri čovjeka. Da se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet, sva ljudska i građanska prava i čovjekovo dostojanstvo. Da svi budemo jednaki pred zakonom pogotovo kada su u pitanju zaposlenja. Kada će prestati pravilo podobnosti, a ne sposobnosti", kazao je Puljić.

Također, prisutnima u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu skrenuo je pažnju da "Sarajevska nadbiskupija još uvijek stoji pred brojnim neostvarenim pravima".

"Nažalost, ne znamo kod koga tražiti, jer nas 'guraju' od vrata do vrata govoreći da to nije nadležnost njihova", konstatovao je Puljić.

Kroz čestitanje Božića današnje druženje smatra kao "stvaranje atmosfere povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti“.