{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pula: Fra Berard Barčić, najstariji franjevac na svijetu, proslavio 105. rođendan

F
22.9.2015. u 19:09
26
26
Pula: Fra Berard Barčić, najstariji franjevac na svijetu, proslavio 105. rođendan
26
Pula: Fra Berard Barčić, najstariji franjevac na svijetu, proslavio 105. rođendan
Foto: Glasistre.hr
Biskup u miru Ivan Milovan u pulskoj je župi sv. Antuna u utorak predvodio svečanu misu u čast fra Berarda Barčića, najstarijeg franjevca na svijetu koji danas slavi 105. rođendan.
Fra Berard se rodio u Kamporu na Rabu 22. septembra 1910., zaređen je na rođendan 22. septembra 1933. pa je danas proslavio 105. rođendan i 82 godine redovništva.

Teologiju je diplomirao u Splitu, a 1938. diplomirao je i prirodne znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Predavao je na Badiji kod Korčule, u Pazinu, Zadru i Splitu. U franjevačkom redu obnašao je važne službe, među ostalim bio je član vrhovne uprave franjevačkog reda u Rimu.

Napisao je 11 knjiga i 66 znanstvenih, teoloških, povijesnih i informativih radova i članaka. Nakon službe magistra novaka u Zadru (1973. - 1978.) premješten je u samostanu u Pulu, gdje je već 37 godina.

Premda u poodmakloj životnoj dobi i narušena zdravlja, fra Berard je bio na današnjoj misi, a osim franjevaca i svećenika iz pulskih župa te mnogih vjernika, na misi su bili i najbliži članovi njegove obitelji.

U prigodnoj propovijedi biskup u miru Ivan Milovan, prenoseći rođendanske čestitke biskupa Dražena Kutleše, istaknuo je kako je život fra Berarda obilježen služenjem Crkvi i svijetu te molitvom, a njegova visoka dob, kako je rekao, "jedinstvena je u životu franjevačkog reda".

"Njegov svećenički život bio je uredan red i rad. Ora et labora kod njega je doista bila životna krilatica", istaknuo je biskup Milovan.

Na kraju misnoga slavlja fra Berard je zahvalio biskupu u miru što je predvodio misu njemu u čast.

Simboličan dar - tri broda, od kojih jedan simbolizira more i slobodu, drugi kruh ili hranu koju daje more, a treći blagostanje, fra Berardu je uručio pulski gradonačelnik Boris Miletić, a nakon mise u pulskome kinu Valli premijerno je prikazan dokumentarni film o njemu redatelja Edija Benčića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: