Pored pješačke staze
16

Pukotina u Velikom parku u Sarajevu se širi, uzrok još uvijek nepoznat

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je sa saradnicima obišao lokalitet u Velikom parku gdje se pojavio otvor u zemlji pored pješačke staze.

Podsjećamo da je Općina Centar u skladu sa smjernicama za djelovanje koje je dostavio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, pod čijom se zaštitom nalazi Veliki park, ogradila prostor u cilju obezbjeđenja materijalnih i ljudskih dobara, te postavila table sa natpisima upozorenja zbog činjenice da je frekvencija pješaka u ovom parku jako velika.

Načelnik Ajnadžić je formirao tim za praćenje i koordinaciju mjera i aktivnosti na sanaciji proloma zemljišta kojeg čine Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, Amra Dževlan-Mioković iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar, Vildana Taso-Kapetanović iz inspektorata Općine Centar, te diplomirani inžinjeri građevine prof.dr. Zlatko Langof i Fuad Babić.

Imenovani tim svakodnevno prati situaciju na terenu, a nakon što se geološki ispitaju uzroci ove pojave pristupit će se sanaciji.

U narednom periodu slijedi analiza geotehničkog sastava zemljišta i otkrivanje uzroka ove pojave, te izrada elaborata sanacije.

"Svakodnevno pratimo situaciju na terenu i evidentiramo sve promjene. Dimenzije otvora su se nažalost povećale, ali očekujemo što hitniju izradu elaborata za sanaciju", naglasio je Ajnadžić.

Načelnik Ajnadžić je još jednom apelirao na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje ovog problema.