BiH
0

Puhalac: Situacija je ozbiljna, ali ni u kom slučaju dramatična

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac, povodom trenutnog stanja u BiH u vezi sa aktuelnim stanjem tržišta, naročito uvozom žitarica i rastom cijena pekarskih proizvoda, izjavio je danas kako je situacija ozbiljna, ali ni u kom slučaju dramatična.

Kako je saopćeno iz kabineta ministra na sastanku sa entitetskim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damirom Ljubićem i Radivojem Bratićem, direktorima direkcija robnih rezervi Federacije BiH i Republike Srpske Hrvojem Dragojem i Radovanom Samardžijom i predstavnikom Brčko Distrikta Pejom Mendešem razmijenjena saznanja u vezi sa procjenom šteta uzrokovanih sušom i stanjem rezervi žitarica kojima se raspolaže.

Na sastanku je rečeno da su štete nastale sušom minimalne na pšenici i povećanje cijene žita je uzrokovano povećanom tražnjom na svjetskom tržištu a ne sušom.

"Cijene hljeba ne trebaju biti povećane kako najavljuju pekari, jer su zalihe pšenice koje imaju nabavljene po znatno nižim cijenama prije i u toku žetve i otkupa pšenice", rečeno je te istaknuto kako je prihvatljivo blago povećanje cijena do 10 posto, a kasnije u dužem periodu za još 10 posto, odnosno ukupno do 20 posto.

Naglašeno je kako inspekcijski organi moraju biti prisutniji na terenu i reagovati na drastično poskupljenje, te da je situacija u RS-u povoljnija jer nije došlo do poskupljenja hljeba, dok se u FBiH eksploatiše u cilju pripreme javnosti za prihvatanje cijena hljeba daleko veće od realne.

Planirane su kratkoročne mjere kojim je predloženo da se na državnom nivou ukinu carine na uvoz pšenice i kukuruza i aktivira rad nadležnih organa za sprovođenje bilateralnih sporazuma, zatim da se putem direkcija za robne rezerve entiteta dogovori sa Srbijom i Hrvatskom uvoz po 50 hiljada tona pšenice i po 25 hiljada tona kukuruza.

Predloženo je i ukidanje carina od pet posto na uvoz novih 100 hiljada tona pšenice i 50 hiljada tona kukuruza sa svjetskog tržišta.

Planirane dugoročne mjere podrazumijevaju osposobljavanje robnih rezervi entiteta, iznalaženje finansijskih mogućnosti za prevazilaženje svjetskog porasta cijena, te veća ulaganja u poljoprivredu radi veće poljoprivredne proizvodnje i osiguravanja sopstvenih roba.