BiH
0

Pudarić u Zenici obišao Crkvu rođenja Presvete Bogorodice

FENA
Svetozar Pudarić
Svetozar Pudarić
Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić koji se nalazi u cjelodnevnoj posjeti Zenici, jutros je u pratnji paroha zeničkog, protonamjesnika Bojana Glišića obišao Crkvu rođenja Presvete Bogorodice.

Zajedno s predsjednikom Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost BiH Sretkom Radišićem i predsjednikom Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Prosvjeta" Zenica Mirom Janjušićem, Puderić je obišao i zgradu „Sokolskog doma“ koju koristi.

"Ovdje sam da razgovaram s ljudima koji daju, odnosno čuvaju duh Zenice, koju poznajemo iz prošlih vremena. Razgovam s onima kojima je stalo da Zenica bude i ostane grad, da se ne pretvori u spavaonicu i mjesto koje gubi svoj identitet. Znam da postoji interes Srpske pravoslavne crkve, Prosvjete i drugih udruženja za Sokolanom ali isto tako i da postoji opšti društveni interes grada i kantona da se taj objekat iskoristi za dobrobit svih građana Zenice, da se iskoristi u promociju kulture, umjetnosti koja je uvijek stanovala ovdje, da bude i Sokolana i staro pozorište i da ponovo bude mjesto gdje će se ljudi okupljati, gdje će se rađati nove ideje", izjavio je Pudarić.

Tokom dana potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić imat će sastanak s premijerom i članovima Vlade ZDK-a, a posjetiti će i tvrđavu Vranduk, Muzej grada Zenice i gradsko naselje Crkvice.