BiH
0

Pudarić posjetio Federalnu upravu civilne zaštite

FENA
Svetozar Pudarić
Svetozar Pudarić
Analiza postignutih rezultata Federalne upravu civilne zaštite u organiziranju i funkcioniranju sistema zaštite spašavanja u FBiH u proteklom periodu, bila je tema razgovora potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Svetozara Pudarića sa direktorom te uprave Alijom Tihićem.

Pudarić je danas tokom posjete Federalnoj upravi civilne zaštite naglasio da je moguće organizirati zaštitu i spašavanje, koristeći postojeće resurse koji ne moraju biti vezani za jednu agenciju ili direkciju i da je moguće vršiti koordinaciju sa različitim nosiocima specifičnih poslova, ukoliko postoji njihovo jedinstveno opredjeljenje za djelovanje u tom smjeru.

Potpredsjednik FBiH je također posjetio objekte Deminerskog centra u naselju Azići i Federalnog centra za obuku struktura zaštite i spašavanja u naselju Stup.

Pudarić je naglasio da je zadatak Vlade FBiH da osigura materijalna sredstva koja će omogućiti da se djeluje preventivno na moguće katastrofe, ali i da se povećaju resursi za iznenadne i neočekivane katastrofe.

Pudarić i Tihić su ukazali i na problem mina i veliku zagađenost ubojitim sredstvima.

"BiH sve manje postaje "profitabilno tržište" za one koji u tome, prije svega vide zaradu a tek onda poboljšanje uslova života ljudima koji žive u tim područjima, te zbog toga moramo pojačati kapacitete u tom dijelu", naglasio je Pudarić.

Tihić je izrazio očekivanje da će vlasti dati svoj doprinos i u aktivnostima oko izgradnje puteva, gasovoda, uspostave timova za deminiranje, te da se ti poslovi ustupaju i Federalnoj upravi civilne zaštite.

"Ono što je potrebno je da se za naš rad odrede stabilni izvori finansiranja, jer ovaj posao ne radimo danas ili sutra nego da bismo imali dovoljno snage i sredstava i za u buduće, kako bi mogli odgovoriti na bilo kakve izazove koji se zovu "katastrofe" ili neke prirodne i druge nesreće", rekao je Tihić.