BiH
0

Pudarić podržao akciju pomoći Bosanskom Grahovu

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić podržat će akciju "Pomozimo socijalno ugroženima - ne zaslužuju da gladuju" koju je pokrenulo Udruženje građanki "Grahovo".

Cilj akcije je osigurati pomoć u vidu humanitarnih paketa i peći za ogrjev namijenjen porodicama u Bosanskom Grahovu koje su u teškoj materijalnoj situaciji, saopćeno je iz Pudarićevog kabineta.

Prema podacima Udruženja takvih porodica je 190, a od toga je 30 u izuzetno teškom stanju.

Pudarić će u skladu s mogućnostima osiguratii određeni broj peći za ogrjev, međutim, to neće biti dovoljno, zbog čega iz Pudarićevog kabineta apeluju na građane da pomognu, te omoguće da stariji stanovnici Bosanskog Grahova i okolnih sela ovu zimu dočekaju u toplijim domovima s dovoljnom količinom namirnica.

"Naravno da su peći ovdje prioritet jer su u pitanju sela koja nemaju električnu energiju, pa bi njihova upotreba bila uistinu višenamjenska. Vrlo je važno i da sve ovo pokušamo prikupiti u najkraćem periodu, jer je zima zakucala na vrata, a u Bosanskom Grahovu zime su izuzetno surove", kazao je potpredsjednik Pudarić.

Iz UG "Grahovo" saopćeno je da Bosansko Grahovo ima 36 sela, od kojih je poslije rata naseljeno 30. Sva sela su uglavnom s lošom infrastrukturom, posebno puteva, većina ih je neasfaltirano, a u neka sela moguće je doći samo s terenskim vozilima ili traktorima.

Posebno loša infrastruktura je u selima Preodac, udaljen od Bosanskog Grahova 35 kilometara, selo u kojem nema električne energije, trenutno nastanjeno sa 16 porodica, starije populacije iznad 65 godina.

Tu je i selo Tičevo, udaljeno od Bosanskog Grahova 20 kilometara, struju je dobilo pola sela početkom ove godine, nastanjeno oko 15 porodica, uglavnom starija populacija, nemaju prijevoza.

Marinkovci, selo udaljeno 14 kilometara od Bosanskog Grahova, broji oko 20 domaćinstava, uglavnom starija populacija, nekoliko mlađih obitelji bave se poljoprivredom, put je totalno uništen, moguće doći samo terenskim vozilom i traktorom.

Peulje, selo udaljeno od Bosanskog Grahova 15 kilometara, u dio sela još nije obnovljena elektromreža, putevi u jako lošem stanju, pogotovo u Peuljama Gornjim, selo broji oko 30 domaćinstava. Uglavnom je starija populacija, od mlađih osoba niko nije zaposlen, u ovom selu koje je u ratu 100 posto zapaljeno, ima najviše socijalnih korisnika.

Grkovci, selo udaljeno od Bosanskog Grahova 20-ak kilometara, s jako lošom infrastrukturom, pogotovo putem, u selo se vratilo 15 porodica.

U Nuglašice, selo udaljeno 30 kilometara od Bosanskog Grahova, vratile su se samo 24 porodice, uglavnom starije osobe socijalno ugrožene. U istom selu prije rata je bilo 100 domaćinstava. Infrastruktura u selu loša, dio puta je totalno uništen. Tiškovac, selo udaljeno od Bosanskog Grahova 35 kilometara, nema obnovljenu infrastrukturu, puteva, bez električne energije, vratilo se 12 porodica, nemaju nikakvog prijevoza.

Mračaj, udaljen od Bosanskog Grahova 30 kilometara, samo jedan povratnik, u selu živi sedam godina, niko osim članova udruženja ga ne posjećuje, nema nikakva novčana primanja, ne postoji put u selo, totalno je uništen.

Zaseok ima oko 20 stanovnika, većina socijalno ugrožena bez ikakvih primanja. Uništa, selo udaljeno od Bosanskog Grahova 30 kilometara, ali je put totalno uništen tenkovima u ratu, nije obnovljen. U selu živi 18 obitelji.

Bosansko Grahovo kao općina prije rata je brojilo 8.311 stanovnika, po službenim podacima općine trenutno ih živi oko 3.000.

U ovoj općini postoji samo ambulanta, Dom zdravlja je zatvoren. Ne postoji Centar za socijalni rad, navodi se u saopćenju NVO Udruženje građanki Grahovo.