{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pudarić o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH

F
30.1.2014. u 11:58
7
23
Pudarić o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH
7
Pudarić o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH
Svetozar Pudarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potvrđivanjem odluke o imenovanju dvoje sudija Ustavnog suda FBiH bio bi, što se tiče predsjednika FBiH, dva dopredsjednika i Federalnog parlamenta, okončan izbor sudija Ustavnog suda FBiH i time u potpunosti popunjen s troje sudija Bošnjaka, troje sudija Hrvata, dvoje sudija Srba i jednim sudijom koji ne pripada ni jednom od tri konstitutivna naroda, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića.
"Tek izborom Vesne Budimir i Mirjane Čučković, bit će stvoreni uslovi za rješavanje spora o ustavnosti izbora sudije Edina Muminovića u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa", navodi Pudarić u izjavi upućenoj tim povodom.

Podsjeća da je nesporno da je Muminović sudija Ustavnog suda FBiH, ali da su dopremijer Lijanović i predsjednik Budimir osporili ustavnost njegovog izbora za člana Vijeća za zaštitu vitalnog interesa.

Pudarić, nadalje, ističe da se imenovanjem dvoje novih sudija stvaraju uvjeti da Ustavni sud FBiH može odlučiti o ovom pitanju, te da bi tek na taj način bio riješeno i pitanje nedostajućeg sudije Bošnjaka u Vijeću.

"Ponosim se time što sam učinio sve što je bilo u mojoj nadležnosti da Ustavni sud FBiH bude potpun. Imenovanjem Čučković, umjesto penzionisane Ranke Cvijić u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa i rješavanjem statusa bošnjačkog člana u istom Vijeću, napokon bi se počeli rješavati brojni zahtjevi za zaštitu vitalnog interesa nagomilani proteklih godina", navodi Pudarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: