Pokušaj ubistva
2

PU Banja Luka: Radimo na pronalasku drugog osumnjičenog za napad na Vladimira Kovačevića

Piše: M. N.
Policijska uprava Banja Luka oglasila se saopćenjem povodom protesta novinara koji su danas zatražili da se riješi slučaj pokušaja ubistva kolege sa RTV BN Vladimira Kovačevića. Navode kako su ranije identifikovali dvije osumnjičene osobe.

"Napominjemo da su policijski službenici Policijske uprave Banja Luka 9. septembra 2018. godine u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, sproveli M. Č.(1987.) iz Banja Luke, a 25. septembra 2018. godine je za pomenuto krivično djelo dostavljen i izvještaj protiv N. D. (1991.) iz Banje Luke koji se nalazi u bjekstvu te se i dalje, u saradnji s Okružnim javnim tužilaštvom Banja Luka, preduzimaju mjere i radnje na pronalasku ove osobe", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Kovačević je fizički napadnut u Banjoj Luci 26. augusta. Pretučen je u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje. Dvije osobe napale su ga palicama.

MUP RS je raspisao potjernicu za Nedeljkom Dukićem (27) iz Kneževa zbog sumnje da je zajedno s bokserom Markom Čolićem (31) učestvovao u pokušaju ubistva Vladimira Kovačevića. Do sada je saslušano više od 20 osoba.

Na današnjim protestima u Banjoj Luci novinari su istakli kako još nije raspisana međunarodna potjernica za Dukićem, iako je prema izvorima iz policije poznato da se on nalazi van granica BiH.

Iz Društva novinara su ukazali da nerješavanje ovog, jednog u nizu slučajeva napada na novinare u BiH, ne samo da još jednom dovodi u pitanje kredibilitet institucija za provođenje zakona u Republici Srpskoj i BiH u cjelini, već izaziva opravdanu sumnju da ove institucije zaista žele riješiti slučaj koji se zbog svoje brutalnosti može okarakterizirati i kao pokušaj ubistva.