{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PSOTC: Seminar o strateškim političko-vojnim pitanjima

F
13.6.2008. u 14:20
0
0
PSOTC: Seminar o strateškim političko-vojnim pitanjima
0
PSOTC: Seminar o strateškim političko-vojnim pitanjima
Uručivanjem certifikata polaznicima danas je u Centru za operacije podrške miru (PSOTC) u Butmiru kod Sarajeva ozvaničen završetak petodnevnog seminara o strateškim i političko-vojnim pitanjima, upriličenog u organizaciji Ministarstva odbrane BiH u saradnji s Odjelom za sigurnosnu saradnju OSCE-ove misije u BiH.
Sudionici skupa - članovi generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), predstavnici najviših institucija civilne i vojne vlasti i resornih ministarstava u BiH razmatrali su pitanja koja se tiču realizacije međunarodnih obaveza naše zemlje na planu jačanja globalne (kolektivne) sigurnosti i stabilnosti.

Kako je istaknuo direktor OSCE-ovog Odjela za sigurnosnu saradnju general Ulrich Heider, u fokusu pažnje sudionika seminara bio je proces donošenja odluka o upućivanju vojnog i civilnog ljudstva u operacije potpore miru, odnosno mirovne misije pod okriljem UN-a i NATO-a.

Obraćajući se sudionicima skupa, general Heider ukazao je na značaj koordiniranja civilnih i vojnih institucija prilikom donošenja strateških odluka.

Radi se o odlukama koje se reflektiraju na sigurnost pripadnika mirovnog kontingenta, uključujući političke i ekonomske interese zemlje.

"Odluka o uključivanju u operacije potpore miru znači više od same vojne intervencije, ona uključuje procjenu politike, finansija, obučenosti osoblja, sigurnosnih kapaciteta i brojna druga pitanja", kazao general Heider.

Čestitke sudionicima seminara uputio je i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse general Miladin Milojčić, naglašavajući važnost sveobuhvatnog i koordiniranog pristupa u donošenju odluka koje se tiču sudjelovanja BiH u mirovnim operacijama.

Kako je kazao, riječ je o savremenom modelu odlučivanja koji je na snazi u zemljama-članicama NATO-saveza, s precizno definiranim standardima i procedurama.

Rečeno je kako se radi o prvom seminaru koji je okupio predstavnike svih bh. institucija uključenih u kreiranje i donošenje odluka u sektoru odbrane i sigurnosti u čijem se fokusu našlo pitanje procesa donošenja odluka vezanih za participiranje zemlje u mirovnim operacijama, a u kontekstu nastojanja BiH da pristupi u punopravno članstvo NATO-a.

Na seminaru na kojem su osim spomenutog procesa odlučivanja elaborirana bh. iskustva iz dosadašnjeg participiranja u mirovnim operacijama (Irak, Kongo, Eritreja), te određeni pravni i sigurnosni aspekti tog angažmana, predavači su bili dužnosnici Komandnog i generalštabnog koledža Oružanih snaga SR Njemačke (GAFCGSC-a).

Sudionici seminara su, istovremeno, sudjelovali u simulacijskoj vježbi donošenja odluke o uključivanju BiH u zamišljenu mirovnu misiju, te procjeni mogućih implikacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: