O koronavirusu
111

Psiholog Čedomir Novaković: Nediscipliniran smo narod i ne damo da nam određuju obrazac ponašanja

L.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Koronavirus prisutan je u našim životima oko četiri mjeseca. Od početnog straha i neznanja, neprestanog dezifinciranja kako vlastitog tijela tako i površina oko nas, te cjelodnevnog nošenja maski i rukavica došli smo do skoro potpunog opuštanja. Šta nam se kao društvu desilo?

Jesmo li se zasitili restriktivnih mjera ili smo samo postali sumnjičavi? Vjerujemo li uopće u postojanje koronavirusa?

"Povjerenje u institucije svih država svijeta, čini se, itekako je poljuljano, što nas je kao društvo, i dovelo do toga da vagamo svaku riječ nadležnih, a koji nam plasiraju raznorazne informacije i u vezi s koronavirusom", ističe za Klix.ba psiholog Čedomir Novaković, te dodaje:

“S obzirom na to, homo sapiensu je, prirodno, teško povjerovati u neobjašnjive i stvari prekrivene velom tajni. Čak je i medicina kao struka u BiH dovedena u pitanje jer su često naši stručnjaci osuđeni na milost i nemilost pojedinih institucija. No, iako je sumnja negativno stanje, u ovom slučaju u pitanju je i djelimično, barem sa psihološke strane, pozitivna stvar. Zamislite da su se svi ljudi svijeta uplašili i uspaničili. Svijetom bi zavladali jedna opća depresija i katastrofa".

Sumnja, u ovom slučaju u koronavirus, širi se poput zaraze, a naročito u društvu poput našeg koje nije naviknuto na totalitarne upravljačke strukture.

“Mi Balkanci smo prilično nedisciplinirani narodi, te smo skloni razmišljanju na način ‘Neće meni niko određivati obrazac ponašanja’. Majstori smo kada je u pitanju sukob mišljenja. Čak kada se donose određeni zakoni od kojih bi većina građana mogla imati koristi, spremniji smo pronalaziti rupe u tom istom zakonu nego ga posmatrati s pozitivnog aspekta”, dodaje Novaković.

Iako je koronavirus postala naša svakodnevnica, veliki broj naših sugrađana i dalje je, prema Novakovićevom mišljenju, u apatičnom i konfuznom stanju.

"Smatram da će u narednom periodu zavladati doza straha u svim elementima ljudskog ponašanja. Mnoge stvari će se promijeniti, a hoćemo li se znati nositi s promjenama, ostaje da se vidi", zaključuje psiholog Novaković.