Briga o životinjama u BiH
0

Psi lutaju i napadaju, azila još nema

Sarajevo-x.com
Tridesetogodišnju Elmu I. dok je šetala sa osmomjesečnom bebom sarajevskim naseljem Dobrinja napalo je nekoliko pasa. Srećom, u pomoć Elmi pritrčala je građanka koja je kišobranom počala udarati pse, te ih tako otjerala.I dok se ovakvi slučajevi dešavaju u gradovima širom BiH, pitanje azila još uvijek nije riješeno.

Međutim, ovo nije jedini slučaj u posljednje vrijeme da psi lutalice na području Kantona Sarajevo napadaju građane.

„Kafilerija kao radna jedinica već 50 godina postoji pri KJKP preduzeću „Rad“. Ona se bavila hvatanjem i eutanazijom pasa lutalica. Međutim, u junu ove godine dobili smo rješenje da svoje aktivnosti uskladimo sa novim zakonom, kojim ne smijemo ubijati životinje, tako da kafilerija više ne može obavljati svoje dužnosti“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Ahmed Đipa, portparol JKJKP „Rad“.

Prema njegovim riječima prema zakonu moraju se formirati higijenski servisi koji bi vršili hvatanje pasa, a kojih još uvijek nema i koji bi radili kastraciju, te pse dalje prevozili u prihvatilišta gdje bi psi bili smješteni, hranjeni..., dok ne budu usvojeni. Međutim, još uvijek nisu formirani niti higijenski servisi, niti postoje prihvatilišta.

„Uskoro će biti još više pasa lutalica jer se oni razmnožavaju. Do sada smo mi godišnje eutanizirali između 6.000 i 7.000 pasa lutalica. I trebalo bi što prije otvoriti prihvatilište i formirati higijenske servise. Higijenski servis se može otvoriti pri sadašnjoj kafileriji ali mi smo Kantonalno javno komunalno preduzeće i naš osnivač mora inicirati te promjene. Zaposleni bez odluke osnivača ne mogu sami ništa učiniti“, dodao je Đipa.

Prema riječima Đipe zaposleni u kafileriji mogu samo djelovati onog momenta kada veterinarski inspektor izda rješenje o djelovanju i to kada je u pitanju bijesan pas ili pas koji je agresivan. U ostalim slučajevima, s obzirom na Zakon i s obzirom da nema prihvatilišta, zaposleni u kafileriji ne mogu ništa uraditi.

„Trenutno držimo 30 pasa, to su psi iz Hadžića iz kuće Rusmira Konjhodžića i iz stana u sarajevskom naselju Ciglane čiji je vlasnik bila Jasmina Kapetanović. Ali smješteni su samo privremeno i ne znam šta će biti dalje“, kazao je Đipa.

Naime, stanari zgrade u Alipašinoj ulici na broju 47 u sarajevskom naselju Ciglane bunili su se zbog smrada i buke koje su pravili psi Jasmine Kapetanović. Bilo je planirano da psi budu smješteni u privatni azil u Bojniku, za to su stanari sakupili i novac, ali sve se izjalovilo kada je vlasnik azila čuo o čijim se psima radi. Tvrdio je da su podivljali, a žalio se i na neraščišćene račune s Jasminom Kapetanović te nije htio pse primiti.

Psi su izmještani kod Rusmira Konjhodžića koji je nastanjen u ulici Pandurica u sarajevskom naselju Hrasinica. Međutim, stanovnici te ulice su se, također, bunili jer je Konjhodžić već i sam imao mnogo pasa, koji su prema riječima stanara te ulice, nekoliko puta napadali mještane. Nadležni veterinarski inspektor i Općina Ilidža odlučili su izdati rješenje o uklanjanju više pasa iz kuće i drugih objekata u vlasništvu Konjhodžića, te o psima priveremeno brinu zaposleni u KJKP “Rad“

Velimir Ivanišević, osnivač Udruženja za sprečavanje okrutnosti nad životinjama, u izjavi za Sarajevo-x.com naglasio je da ubijati pse nije humano i da je sretan zbog novog zakona koji je donesen.

Međutim, prema njegovim riječima neophodno je što prije otvoriti azile odnosno prihvatilišta gdje bi psi bili smješteni do usvajanja.

„Po zakonu svaka općina mora imati azil za životinje jer su psi lutalice vlasništvo te općine“, kazao je Ivanišević.

Iako smo Vladi Kantona Sarajevo poslali upit kada će se formirati prihvatilišta za pse lutalice, do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.