BiH
0

PSBiH: Započela pa prekinuta sjednica Doma naroda

FENA
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je raspravom o tome da li da se u dnevni red današnje sjednice treba uvrstiti prijedlog zaključaka delegata Doma naroda PSBiH razmatranih na zajedničkoj sjednici oba doma, a u vezi s poslovanjem Javnog RTV servisa BiH i mjerama za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju Javnog RTV servisa BiH za 2005. i 2006. godinu.

Članovi Kolegija Doma Mladen Ivanić i Ilija Filipović su se usaglasili da ova tačka bude uvrštena u dnevni red, ali zbog odsustva člana Kolegija iz bošnjačkog naroda Sulejmana Tihića Ivanić, koji predsjedava sjednicom Doma, otvorio je raspravu o tome da li će ova tačka danas biti razmatrana.

Delegati iz bošnjačkog naroda usprotivili su se njenom uvrštavanju u dnevni red sjednice.

Predsjedavajuća nadležne komisije Doma naroda koja je trebala razmatrati predložene zaključke u vezi s tom tačkom Alma Čolo je kazala da su komisije oba doma trebale zajednički razmatrati sve zaključke koje su predložili i poslanici i delegati, a ne da komisija Doma naroda razmatra samo zaključke koje su predložili delegati toga doma.

Član Kolegija Ilija Filipović je ustvrdio da je za bošnjačke delegate zapravo neprihvatljiv prijedlog njegovog zaključka kojim se predviđa formiranje hrvatskog kanala.

Čolo mu je odgovorila da je stav bošnjačkih delegata o tome poznat i da nije „od jučer“ .

Rasprava je prekinuta polusatnom pauzom.