BiH
0

PSBiH: Usvojen Prijedlog okvrinog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio Prijedlog okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH.

Ovim zakonom utvrđuju se principi organizacije srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, institucije, osnovna pitanja nastavnih planova i programa, standardi, ocjenjivanja i ispiti, pitanje autonomije škola, osnova upravljanja i finansiranja.

Također se vrši njegovo usklađivanje sa standardima EU-a u ovoj oblasti. Poseban značaj zakona je uspostavljanje okvirnog nastavnog plana i programa na nivou BiH.

Usvojen je i Prijedlog zakona o Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

Predloženim zakonom se osniva Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH i utvrđuje njena nadležnost, organizacija i upravljanje.

Predstavnički dom je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH. Izmjenama i dopunama Zakona omogućava se polaganje pravosudnog ispita diplomiranim pravnicima koji su najmanje dvije godine radili na poslovima pravne struke, a pod ovim uslovom ispit mogu polagati i pripravnici i volonteri, čime se želi omogućiti mladim kadrovima daljnje napredovanje u struci.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, uz zaključak da Ministarstvo pravde BiH izvrši reviziju do sada registriranih udruženja i fondacija i da se njihovo poslovanje uskladi sa odredbama ovog zakona.

Predstavnički dom nije prihvatio negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, te je vraćen Zajedničkoj komisiji da ga usaglasi sa nadležnim ministarstvom. Zajednička komisije za odbranu i sigurnost nije podržala principe ovog zakona jer je stigao veliki broj primjedbi na njegov tekst, a značajan broj primjedbi uputio je i Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DIKAF).

Na današnjoj sjednici nije prihvaćen zahtjev poslanika Momčila Novakovića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u razmatra po skraćenom postupku, tako da će on biti razmatran u redovnoj parlamentarnoj proceduri.