BiH
0

PSBiH: Prijedlog Zakona o zabrani negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti vraćen na doradu

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH vratio je danas nadležnoj parlamentarnoj komisiji Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti čiji je predlagač poslanik Ekrem Ajanović.

Nakon diskusije poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje komisije o predloženom zakonu. Komisija će imajući u vidu današnju raspravu ponovo razmotriti predloženi zakon i sačiniti novi izvještaj i dostaviti ga Domu.

Tokom diskusije niko nije negirao potrebu donošenja zakona koji bi regulirao ovu materiju, ali je za pojedine poslanike stranaka iz RS-a bilo neprihvatljivo da ovaj zakon predlažu predstavnici samo jednog naroda. Predlagano je da u njegovoj izradi učestvuju predstavnici svih naroda, nevladinog sektora i ostali zainteresirani.

Poslanici su razmatrali i Prijedlog zakona o policijskoj strukturi u BiH čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Branko Dokić, s mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koja nije podržala principe predloženog zakona.

Mišljenje komisije nije dobilo potrebnu entitetsku većinu pa je upućena Komisiji kolegija na usaglašavanje.

Zajednička komisija je u svom mišljenu istakla dva razloga za odbijanje predloženog zakona.

„Šest članova zajedničke komisije kao razlog za obijanje principa prijedloga zakona istakli su neusklađenost principa prijedloga zakona s tri principa utvrđena od EU, dok su dva člana komisije kao razlog odbijanja istakli činjenicu da ovi principi nisu u skladu s usvojenim stavovima i zaključcima NSRS-a u vezi s prijenosom ustavnih nadležnosti u ovoj oblasti“, navodi se u mišljenju zajedničke komisije.