BiH
0

PSBiH: Predstavnički dom završio raspravu o proceduri tri prijedloga zakona o policijskoj reformi

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o zahtjevima da se prijedlozi zakona o reformi policije, koje su u parlamentarnu proceduru uputila tri različita predlagača razmatraju po hitnom postupku.

Prijedloge zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predložili su poslanici Azra Hadžiahmetović, Drago Kalabić i Niko Lozančić, sa zahtjevom da se razmatraju po hitnom postupku, što znači, bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Tokom rasprave o predloženoj proceduri članovi opozicionih stranaka uglavnom su pozivali predlagače zakona da pokušaju usaglasiti ova tri prijedloga.

Na pokušaj postizanja dogovora o predloženim zakonima ponovno je tokom rasprave pozivao i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić koji je predložio da se napravi pauza u kojoj bi se pokušalo naći rješenje i vidjeti da li su SNSD i Stranka za BiH spremni korigirati svoje stavove.

Nakon obavljene rasprave data je dvosatna pauza u kojoj bi se trebali pokušati približiti stavovi, te doći do jednog prijedloga ovih zakona koji bi mogli dobiti potrebnu podršku.