BiH
0

PSBiH: Predstavnički dom obavio raspravu o principima dva zakonska prijedloga iz oblasti reforme policije

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je obavio raspravu o principima dva zakonska prijedloga iz oblasti reforme policije. Radi se o Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, te Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

S ciljem ispunjavanja obaveza potrebnih za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, polazeći od opredjeljenja koja su utvrđena u akcionom planu Mostarske deklaracije, prijedlogom zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, predlaže se osnivanje državnih tijela za nivo BiH i to: direkcije za koordinaciju policijskih tijela, agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i agencije za policijsku podršku kao upravnih organizacija u sastavu Ministarstva sigurnosti.

Prijedlogom zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH se predlaže osnivanje državnih tijela za nivo BiH i to: nezavisnog odbora, odora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana kao nezavisnih i nadzornih tijela policijske strukture BiH.

Tokom diskusije poslanici SDA i SDP-a su isticali da neće podržati principe predloženih zakona navodeći da nisu u skladu sa evropskim principima, dok su poslanici SNSD-a pozivajući na njihovo prihvatanje naglašavali da se u ovom trenutku ne može više od ovoga i da je ovo maksimum koji u ovom momentu može da se uradi.

Poslanici Stranke za BiH i HDZ BiH smatraju kako je ovo početak reformi policije, te da treba podržati predložene principe.

Na kraj današnjeg zasjedanja poslanici će se izjašnjavati o principima predloženih zakona iz oblasti reforme policije.