{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PSBiH: Predstavnički dom obavio raspravu o principima dva zakonska prijedloga iz oblasti reforme policije

F
20.2.2008. u 20:04
0
0
PSBiH: Predstavnički dom obavio raspravu o principima dva zakonska prijedloga iz oblasti reforme policije
0
PSBiH: Predstavnički dom obavio raspravu o principima dva zakonska prijedloga iz oblasti reforme policije
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je obavio raspravu o principima dva zakonska prijedloga iz oblasti reforme policije. Radi se o Prijedlogu zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, te Prijedlogu zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.
S ciljem ispunjavanja obaveza potrebnih za parafiranje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, polazeći od opredjeljenja koja su utvrđena u akcionom planu Mostarske deklaracije, prijedlogom zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, predlaže se osnivanje državnih tijela za nivo BiH i to: direkcije za koordinaciju policijskih tijela, agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i agencije za policijsku podršku kao upravnih organizacija u sastavu Ministarstva sigurnosti.

Prijedlogom zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH se predlaže osnivanje državnih tijela za nivo BiH i to: nezavisnog odbora, odora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana kao nezavisnih i nadzornih tijela policijske strukture BiH.

Tokom diskusije poslanici SDA i SDP-a su isticali da neće podržati principe predloženih zakona navodeći da nisu u skladu sa evropskim principima, dok su poslanici SNSD-a pozivajući na njihovo prihvatanje naglašavali da se u ovom trenutku ne može više od ovoga i da je ovo maksimum koji u ovom momentu može da se uradi.

Poslanici Stranke za BiH i HDZ BiH smatraju kako je ovo početak reformi policije, te da treba podržati predložene principe.

Na kraj današnjeg zasjedanja poslanici će se izjašnjavati o principima predloženih zakona iz oblasti reforme policije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: