{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PSBiH: Okončana rasprava o Prijedlogu zakona o plaćama

F
14.5.2008. u 20:17
0
0
PSBiH: Okončana rasprava o Prijedlogu zakona o plaćama
0
PSBiH: Okončana rasprava o Prijedlogu zakona o plaćama
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH okončao je višesatnu raspravu o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.
Najvećim dijelom se raspravljalo o visini plaća samih poslanika, te o tome, da li su njihove plaće predviđene ovim zakonom previsoke ili ne.

Poslanici SDA su smatrali da su predviđene poslaničke plaće ipak previsoke, te da ih treba smanjiti, a da treba povećati plaće policiji i vojsci.

Predloženim zakonom nisu bili zadovoljni poslanici SDP-a BiH.

Poslanik ove stanke Zlatko Lagumdžija je predlagao da se zaduži Vijeće ministara BiH da na osnovu rasprave i prijedloga o ovome zakonu pripremi novi prijedlog zakona o plaćama.

Također je predlagao da se zaduže nadležni organi da odmah postojeće koeficijente povećaju za 10 posto uposlenicima koji su državni službenici i stručno osoblje, profesionalne vojne osobe, policijski službenici i zaposlenici.
U jednom momentu poslanici SDP-a BiH su napustili sjednicu nezadovoljni zbog replika pojedinih poslanika.

Poslanici SNSD-a uglavnom su podržavali predloženi zakon, smatrajući da poslaničke plaće ipak nisu previsoke, a neki od njih su se protivili i prijedlogu da se ukine poslanički paušal, obrazlažući to činjenicom da paušal predstavlja materijalne troškove i ne treba ga ukidati.

Neki od poslanika su isticali kako se ne donosi zakon samo za poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini, nego za više od 20.000 uposlenih u državnim institucijama.

Bilo je i onih koji su na prijedlog da se policiji poveća plaća reagirali opaskom kako policajci imaju radna odijela, a poslanici sebi moraju kupovati odijela.

Po okončanju rasprave o prijedlogu ovoga zakona poslanici će raspravljati i o ostalim tačkama dnevnog reda nakon čega bi se trebali izjasniti o svim tačkama, pa tako i o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama institucijama BiH, te brojnim amandmanima koji su uloženi na ovaj zakon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: