BiH
0

PSBiH: Okončana rasprava o Prijedlogu zakona o plaćama

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH okončao je višesatnu raspravu o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Najvećim dijelom se raspravljalo o visini plaća samih poslanika, te o tome, da li su njihove plaće predviđene ovim zakonom previsoke ili ne.

Poslanici SDA su smatrali da su predviđene poslaničke plaće ipak previsoke, te da ih treba smanjiti, a da treba povećati plaće policiji i vojsci.

Predloženim zakonom nisu bili zadovoljni poslanici SDP-a BiH.

Poslanik ove stanke Zlatko Lagumdžija je predlagao da se zaduži Vijeće ministara BiH da na osnovu rasprave i prijedloga o ovome zakonu pripremi novi prijedlog zakona o plaćama.

Također je predlagao da se zaduže nadležni organi da odmah postojeće koeficijente povećaju za 10 posto uposlenicima koji su državni službenici i stručno osoblje, profesionalne vojne osobe, policijski službenici i zaposlenici. U jednom momentu poslanici SDP-a BiH su napustili sjednicu nezadovoljni zbog replika pojedinih poslanika.

Poslanici SNSD-a uglavnom su podržavali predloženi zakon, smatrajući da poslaničke plaće ipak nisu previsoke, a neki od njih su se protivili i prijedlogu da se ukine poslanički paušal, obrazlažući to činjenicom da paušal predstavlja materijalne troškove i ne treba ga ukidati.

Neki od poslanika su isticali kako se ne donosi zakon samo za poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini, nego za više od 20.000 uposlenih u državnim institucijama.

Bilo je i onih koji su na prijedlog da se policiji poveća plaća reagirali opaskom kako policajci imaju radna odijela, a poslanici sebi moraju kupovati odijela.

Po okončanju rasprave o prijedlogu ovoga zakona poslanici će raspravljati i o ostalim tačkama dnevnog reda nakon čega bi se trebali izjasniti o svim tačkama, pa tako i o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama institucijama BiH, te brojnim amandmanima koji su uloženi na ovaj zakon.