BiH
154

PSBiH: Odobreno izjednačavanje koeficijenta policijskih službenika s ostalima

FENA
Šemsudin Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici usvojio je u prvom čitanju predloženu izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojom se predviđa izjednačavanje koeficijenta policijskih službenika s ostalima.

Predlagač izmjene je poslanik Šemsudin Mehmedović, koji je istakao da je cilj postići izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom s koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH s ovim nivoom obrazovanja.

Tokom razmatranja jedne od tačaka dnevnog reda sjednice kao članica većine, poslanica Saveza za promjene Aleksandra Pandurević, pozvala je ministre na odgovornost i sugerirala da svaka stranka preispita rad svojih ministara u Vijeću ministara BiH.

"Ispitat ćemo zašto nema naših funkcionera", kazala je Pandurević.

Poslanici su konstatovali da ministri u većini slučajeva ne prisustvuju sjednicama domova državnog parlamenta jer se obično u isto vrijeme zakaže sjednica Vijeća ministara BiH.

Način rada ministara, kako kaže, poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović može se ocijeniti pokretanjem postupka njihove odgovornosti.

"Prije bih volio da se na Kolegiju oba doma Parlamentarne skupštine raspravlja o načinu rada parlamentarne većine, odnosno zastupnika i našeg odnosa prema ministrima u Vijeću ministara BiH i obratno", kazao je Lovrinović.

Poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma o dopuni Zakona o upravi, koju je predložio poslanik SBB-a Damir Arnaut, te je vraćena na razmatranje nadležnoj komisiji. Dopunom je predviđeno da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, novčano kazne od 150 do 500 KM.

Nakon što većinom glasova nije odobren zahtjev poslanika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH po hitnom postupku, predloženo zakonsko rješenje ponovo će biti upućeno u redovnu proceduru.

U drugom čitanju nije usvojena izmjena Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kojom Vijeće ministara BiH predlaže da se propiše sastav, mandat, način odlučivanja i druge obaveze Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Poslanici su prihvatili ostavku Vildana Đurovića na mjesto člana Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

Usvajanjem zaključka imenovana je Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje kancelarije za razmatranje žalbi.

Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine planirana je za 16. februar.