BiH
0

PSBiH: Lozančić uputio "kompromisne" prijedloge zakona o reformi policije

FENA
Nakon što su u parlamentarnu proceduru od zastupnika SNSD-a i SBiH upućeni prijedlozi Zakona o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o Agenciji za podršku policijskoj strukturi BiH, sa zahtjevom da se razmatraju po hitnom postupku, u utorak u popodnevnim satima upućen je i treći.

"Sukladno članku 127. Poslovnika o radu Zastupničkog doma, te nakon konzultacija koje su vođene prethodnih dana i procjene da su prijedlozi SBiH neprihvatljivi zastupnicima SNSD-a, a prijedlozi SNSD-a neprihvatljivi zastupnicima SBiH, prvi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić je, također, danas u parlamentarnu proceduru uputio pomenuta dva zakona sa zahtjevom da se razmatraju po žurnom postupku", saopćeno je iz Lozančićevog kabineta.

"U prijedlozima zakona nastoje se ponuditi kompromisna rješenja koja bi mogla biti prihvatljiva većini zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a sve u cilju donošenja ova dva zakona i otvaranja europske perspektive za Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode i građane", navodi se u saopćenju.

U prilogu Lozančićevog prijedloga, također je dostavljen i sadržaj člana 21 koji predstavlja kompromisni prijedlog prijelaznih odredbi oba reformska zakona:

  1. "Nakon stupanja na snagu ovog zakona svi zakoni relevantni za rad tijela koja se uspostavljaju ovim zakonom uskladit će se sa odredbama ovog zakona u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona";

  2. "Odnosi između policijskih tijela uspostavljenih ovim zakonom i ostalih policijskih tijela u Bosni i Hercegovini regulirat će se kroz novu i reformiranu policijsku strukturu u Bosni i Hercegovini koja će biti zasnovana na relevantnim odredbama ustava BiH koji će uslijediti kroz proces ustavne reforme i koja će imati za cilj stvaranje profesionalne, funkcionalne i multietničke policije uz poštivanje najboljih evropskih iskustava i standarda u višenacionalnim i decentraliziranim državama".