BiH
0

PSBiH: Konferencija o regionalnoj suradnji i pružanju pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama

FENA
Trebinje
Trebinje
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH u saradnji sa Sekretarijatom Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Evropu (DPPI SEE), Misijom OSCE-a u BiH i EastWest Institutom organizator je konferencije "Regionalna saradnja i pružanje pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama - problemi i perspektive“ koja će 17. i 18. aprila biti održana u Trebinju.

U saopćenju Sektora za odnose s javnošću PS BiH navodi se da je cilj konferencije rasprava o uspostavljanju i jačanju regionalne saradnje, boljoj razmjeni informacija, te o tome kako stvoriti samoodrživu mrežu dugoročne prekogranične saradnje.

"Jedan od ciljeva je i postizanje sporazuma o zajedničkoj strategiji za sprečavanje požara kako bi se spriječilo dalje uništavanje ovih područja", navodi se.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici parlamenata Republike Hrvatske, Crne Gore i Srbije, resorni ministri, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, odbrane, direkcija civilne zaštite, entitetski predstavnici vatrogasnih službi i civilnih zaštita, predstavnici općina Trebinje, Ravno, Neum, Dubrovnik i Herceg Novi.

Skupu će prisustvovati i predstavnici svih međunarodnih organizacija koji se bave tim pitanjima, šefovi/direktori nadležnih institucija za upravljanje katastrofama iz zemalja učesnica, Evropske komisije u BiH, DPPI-a SEE, OSCE-a, NATO-a, OHR-a, EWI-a, Danske agencije za upravljanje vanrednim situacijama, Švedske agencije za spasilačke službe, EUFOR-a i Vijeća za regionalnu saradnju.