BiH
0

PSBiH: Komisija usvojila okvirnu saobraćajnu politiku BiH za period od 2015. do 2030. godine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojila Okvirnu saobraćajnu politiku BiH za period od 2015. do 2030. godine.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković je nakon sjednice kazao novinarima da okvirna politika govori samo o osnovnim pravcima razvoja saobraćajne politike u ovih 15 godina, a strategijom će se predvidjeti konkretni projekti.

  • Evidentno je da u ovom momentu ima nekoliko projekata koji će naći svoje mjesto u strategiji. To je gradnja mosta preko Save u Svilaju, gradnja mosta kod Gradiške, izgradnja autoputa od Banja Luke prema Lašvi, završetak Koridora Vc. Dakle neki krupni projekti koji imaju međunarodni značaj i koji treba BiH da uvežu sa međunarodnim koridorima - kazao je Novaković.

Po njegovim riječima, komisija je prihvatila i zaključak da se prilikom izrade strategije i akcionih planova obavi javna rasprava kako bi se u tu strategiju ugradili interesi i lokalnih zajednica, „vodilo računa ustvari o interesima i lokalnih zajednica, a ne samo neki okvirni interesi na nivou BiH ili entiteta“.