BiH
0

PSBiH i OSCE najavili nastavak saradnje u okviru projekta podrške parlamentu

FENA
Parlamentarna skupština BiH (PSBiH) i OSCE-misija najavili su danas nastavak saradnje putem Projekta podrške parlamentu, koji se provodi radi jačanja kapaciteta ove bh. zakonodavne institucije.

Tako će ove godine, kako je rečeno na pres-konferenciji u Sarajevu, biti realizirano niz značajnih projekata. Među njima je objavljivanje reprezentativne publikacije za parlamentarce u novom sazivu koja će sadržavati informacije o svim segmentima PSBiH.

Prema riječima rukovodioca Informaciono-dokumentacione službe (Indok služba) PSBiH Željka Ivankovića, u pripremi je i inovirani vodič o Zakonu o slobodi pristupa informacijama, a planirana je saradnja PSBiH i OSCE-a i na pokretanju internog biltena.

Također, najavljena je izrada novog kodeksa ponašanja parlamentaraca, čiji će tekst biti upućen u zakonodavnu proceduru u martu. Njegovo usvajanje se očekuje u junu.

Odjel za odnose s javnošću PSBiH najavljuje i nastavak aktivnosti na osposobljavanju rada pres-sobe radi olakšavanja rada parlamentarnih izvještača.

Kao rezultat saradnje PSBiH i OSCE-a u prošloj godini je objavljivanje 16 publikacija koji sadrže poslovnike oba doma PSBiH i to na domaćim i engleskom jeziku. Objavljen je i sažetak javne rasprave koja je bila posvećena reformi visokog obrazovanja, te publikacije koje promoviraju projekt "Otvoreni parlament".

U okviru ovog posljednjeg projekta, koji se provodi već dvije godine, organizirane su brojne grupne posjete građana PSBiH-u. Bilo je više od 2.000 posjetilaca, koji su informirani o svim segmentima rada ove zakonodavne institucije.

OSCE-misija u BiH je Program podrške parlamentu pokrenula 2001. godine s ciljem jačanja nadležnosti parlamentaraca i njihovog osoblja, te da se parlamentarcima omogući da bolje izvršavaju svoje zakonodavne, nadzorne i predstavničke djelatnosti.

U prošloj godini je OSCE, prema riječima saradnice u okviru Programa podrške parlamentu Nine Šandrk, utrošio oko 70 hiljada eura na različite projekte.