{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PSBiH i OSCE najavili nastavak saradnje u okviru projekta podrške parlamentu

F
5.2.2007. u 13:31
0
0
PSBiH i OSCE najavili nastavak saradnje u okviru projekta podrške parlamentu
0
PSBiH i OSCE najavili nastavak saradnje u okviru projekta podrške parlamentu
Parlamentarna skupština BiH (PSBiH) i OSCE-misija najavili su danas nastavak saradnje putem Projekta podrške parlamentu, koji se provodi radi jačanja kapaciteta ove bh. zakonodavne institucije.
Tako će ove godine, kako je rečeno na pres-konferenciji u Sarajevu, biti realizirano niz značajnih projekata. Među njima je objavljivanje reprezentativne publikacije za parlamentarce u novom sazivu koja će sadržavati informacije o svim segmentima PSBiH.

Prema riječima rukovodioca Informaciono-dokumentacione službe (Indok služba) PSBiH Željka Ivankovića, u pripremi je i inovirani vodič o Zakonu o slobodi pristupa informacijama, a planirana je saradnja PSBiH i OSCE-a i na pokretanju internog biltena.

Također, najavljena je izrada novog kodeksa ponašanja parlamentaraca, čiji će tekst biti upućen u zakonodavnu proceduru u martu. Njegovo usvajanje se očekuje u junu.

Odjel za odnose s javnošću PSBiH najavljuje i nastavak aktivnosti na osposobljavanju rada pres-sobe radi olakšavanja rada parlamentarnih izvještača.

Kao rezultat saradnje PSBiH i OSCE-a u prošloj godini je objavljivanje 16 publikacija koji sadrže poslovnike oba doma PSBiH i to na domaćim i engleskom jeziku. Objavljen je i sažetak javne rasprave koja je bila posvećena reformi visokog obrazovanja, te publikacije koje promoviraju projekt "Otvoreni parlament".

U okviru ovog posljednjeg projekta, koji se provodi već dvije godine, organizirane su brojne grupne posjete građana PSBiH-u. Bilo je više od 2.000 posjetilaca, koji su informirani o svim segmentima rada ove zakonodavne institucije.

OSCE-misija u BiH je Program podrške parlamentu pokrenula 2001. godine s ciljem jačanja nadležnosti parlamentaraca i njihovog osoblja, te da se parlamentarcima omogući da bolje izvršavaju svoje zakonodavne, nadzorne i predstavničke djelatnosti.

U prošloj godini je OSCE, prema riječima saradnice u okviru Programa podrške parlamentu Nine Šandrk, utrošio oko 70 hiljada eura na različite projekte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: